Πατατόπιτα νηστίσιμη



Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη‎ για ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Πατατόπιτα νηστίσιμη

Για το φύλλο άνοιξα αυτό που φτιάχνω συνήθως για τις πίτες και για την γέμιση έκανα της χρυσοχέρας μας εδώ Ευαγγελία Μίχου και την ευχαριστώ πολύ.
Έγινε υπέροχη!!

Για το φύλλο
3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κρασοπότηρο λάδι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
1 φλ. περίπου χλιαρό νερό

Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και τρίβω καλά την ζύμη να γίνει σαν ψίχουλα.
Αρχίζω να προσθέτω το νερό και ζυμώνω μέχρι να έχω ένα ζυμαράκι.
Το βάζω σε ένα λαδωμένο λεκανάκι και με λίγο λάδι από επάνω και το αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Ανοίγω 2 φύλλα κάτω και 2 επάνω.

Για τη γέμιση ή συνταγή της κυρίας Μιχου παρακάτω

10 πατάτες βρασμένες
3 πράσα
2 κρεμμυδάκια
μαϊντανό
1 κόκκινη πιπεριά
μαύρο πιπέρι
αλάτι 2 κουταλάκια του γλυκού
5 κ.σ. ελαιόλαδο

Καθαρίζω τις πατάτες από τη φλούδα και τις πατάω με το πιρούνι.
Σε ένα τηγάνι ρίχνω 5 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζω ελαφρώς την πιπεριά με τα πράσα.
Προσθέτω τις πατάτες και στο τέλος τα κρεμμυδάκια, το πιπέρι, το αλάτι, τον μαϊντανό και ανακατεύω καλά.
Στρώνω σε λαδωμένο ταψί τα δύο φύλλα λαδωμένα, ρίχνω τη γέμιση και από πάνω τα άλλα δύο φύλλα λαδωμένα.
Χαράζω και ψήνω στους 180 βαθμούς, ο φούρνος πάνω κάτω για 30 - 40 λεπτά ανάλογα από το φούρνο.