Κοτόπουλο με μπύρα στο φούρνο



Μια συνταγή της κυρίας Nancy Michalakou για ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ από την ομάδα στο Facebook Χρυσές Συνταγές


Κοτόπουλο με μπύρα στο φούρνο

Για το κοτόπουλο
3 κρεμμύδια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
3 - 4 κλ. θυμάρι
1,1/2 κιλό πατάτες baby
660 γρ. μπίρα, μαύρη
50 γρ. ξίδι βαλσάμικο
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. κοφτή νοστιμιά
3 - 4 κλ. δεντρολίβανο
1.200 γρ. κοτόπουλο
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
1 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα
ρίγανη
δεντρολίβανο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο θυμάρι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα ταψί προσθέτουμε τις πατάτες με την φλούδα αφού τις έχουμε πλύνει και κόψει στη μέση.
Στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και το σκόρδο προσθέτουμε 500 γρ. μαύρη μπίρα, το ξίδι, το μέλι, 1 κ.σ. νοστιμιά και ανακατεύουμε. Το κουτάκι με την υπόλοιπη μπίρα το αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο ταψί με τις πατάτες.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα στο ταψί.
Κάνουμε ένα κενό στη μέση του ταψιού όπου τοποθετούμε το κουτάκι με τη μισή μαύρη μπίρα.
Μέσα στο κουτάκι προσθέτουμε τα κλωνάρια από το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
Βάζουμε στο κοτόπουλο 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. νοστιμιά και απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε όρθιο το κοτόπουλο στο ταψί, επάνω στο κουτάκι της μπίρας ώστε να μείνει όρθιο και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 1 ½ ώρα.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το κουτάκι της μπίρας από το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες.
Αφαιρούμε τις πατάτες από το ταψί και τις αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα
Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά και προσθέτουμε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί.
Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το κορν φλάουρ και αραιώνουμε με το νερό.
Προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι με τη σάλτσα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.
Όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες, τη σάλτσα και προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη και δεντρολίβανο.