Σπιτικό παραδοσιακό γιαούρτι



Μια συνταγή της κυρίας Maria Xatzhstamatioy για ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπιτικό παραδοσιακό γιαούρτι

Για ενα κιλο γαλα...
Βράζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Κρατάμε ένα φλυτζάνακι του καφέ. Το τοποθετουμε σε μια κουπα με κρυο νερο για να κρυωσει γρηγoροτερα.Το υπόλοιπο το αδειάζουμε στο σκευος που θέλουμε να γινει η πηξη.
Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία 42-45 βαθμούς ανάλογα την εποχή
Διαλύουμε μια κ.σ γιαούρτι .... (απο προηγουμενο γιαουρτι ιδανικα προβειο..... είναι πιο δυνατή η καλλιεργεια) στο γαλα που κρατησαμε στο φλυτζανακι και το προσθετουμε στο σκεύος.
Το αναμυγνυουμε σιγα-σιγα με καλαμάκι για να μη διαλυθει η πετσα. Το αφήνουμε σε ζεστή γωνία ή το σκεπάζουμε να μείνει σταθερα ζεστό. Είναι έτοιμο σε 3 ώρες. Αν γίνει σωστά.
Το βάζουμε κατευθείαν στο ψυγειο.
Τα γάλατα του εμπορίου δεν θέλουν βράσιμο, μόνο ζέσταμα στους βαθμούς που πρέπει.
Το γαλα που θα χρησιμοποιησουμε για τη διαλυση πρεπει να ειναι κρυο.
Το έφτιαξα με πρόβειο γάλα και προβειο γιαουρτι για "μαγια"
Κυρίως τα αγελαδινα γάλατα συνηθως χρειάζονται 4 - 5 ωρες για να πήξουν .Έχουν λιγότερη λακτόζη.
Το κατσικίσιο γαλα ειναι ακομη πιο αδυνατο και το γιαουρτι γίνεται πιο αραιό. Απλά το στραγγίζουμε σε πυκνή σιτα
Χρησιμοποιούμε πάντα πλήρες φρεσκο γάλα και πλήρες γιαούρτι για καλλιέργεια.