Σπανακόπιτα με φέτα και χειροποίητα φύλλα



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΦΥΛΛΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπανακόπιτα με φέτα και χειροποίητα φύλλα

Υλικά
4 κούπες αλεύρι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 ποτήρι περίπου νερό

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πράσο το άσπρο μέρος
1 κρεμμύδι ξερό
1/2 ματσάκι άνηθο και μαϊντανό
αλάτι 
πιπέρι 
λάδι
250 γρ φέτα 
2 κουταλιές της σούπας τραχανά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια γούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και σιγά - σιγά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.
Το βάζουμε σε ένα μπολ, από επάνω σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε και το σπανάκι να μαραθεί και να πιει τα υγρά του.
Προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο, τον τραχανά, τη φέτα τριμμένη, άνηθο και μαϊντανό.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα φύλλα και τα μισά τα βάζουμε κάτω, στη μέση γέμιση, από πάνω πάλι τα άλλα φύλλα, ραντίζουμε με λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μια ώρα περίπου να πάρει ωραία χρώμα.