Πρασοτυρόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Πρασοτυρόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο

Υλικά
500 γρ. αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 ποτήρι περίπου νερό

Για τη γέμιση
1 κιλό πράσα καθαρά και κομμένα σε λεπτές φέτες
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
λάδι
3 κ.σ. τραχανά
1 φλιτζάνι φέτα
1 φλιτζάνι τυρί κεφαλογραβιέρα τριμμένο
1 φλιτζάνι γιαούρτι
4 αυγά
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια γούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και σιγά - σιγά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια, ούτε σκληρό ούτε μαλακό.
Το βάζουμε σε ένα μπολ και από επάνω σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.
Αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν. 
Μόλις κρυώσουν προσθέτουμε και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα άλλα υλικά.
Αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 μπαλάκια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα 4 φύλλα ένα - ένα και στρώνουμε κάτω στο ταψί του φούρνου.
Σε κάθε φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο. 
Προσθέτουμε τη γέμιση. 
Ανοίγουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλο (σε κάθε φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο) και μετά όλα μαζί σε ένα μεγαλύτερο για να φτιάξουμε σούρες στο άπλωμα.
Γυρνάμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και τρυπάμε με ένα πιρούνι πάνω στην πίτα.
Ραντίζουμε με λάδι και λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στην κάτω σχάρα του φούρνου για 15 περίπου λεπτά να φουσκώνει και να ψηθεί από κάτω. 
Μετά τη βάζουμε στη μεσαία σχάρα, τρυπάμε με ένα μαχαίρι να ξεφουσκώσει, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.