Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο

Υλικά
4 κούπες αλεύρι
1 κρασοπότηρο λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ ζάχαρη
1 ποτήρι περίπου νερό

Για την γέμιση
1 κιλό σπανάκι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 πράσα, το πράσινο μέρος
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι σέσκουλα
1 ματσάκι τσουκνίδα
1/2 ματσάκι άνηθο
Αλάτι, 
πιπέρι, 
λάδι, 
3 κ.σ τραχανά.
200 γρ. φέτα και 100 γρ. ανθότυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια γούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και σιγά - σιγά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.
Το βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και από επάνω σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε και το σπανάκι και τα άλλα χορταρικά να μαραθούν και να φύγουν τα υγρά τους.
Προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο, τη φέτα τριμμένη και τον τραχανά.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 μπαλάκια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα 7 φύλλα, βάζουμε 4 φύλλα κάτω, γέμιση και 3 φύλλα πάνω.
Σε κάθε φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Με ένα μαχαίρι χαρίζουμε την πίτα, ραντίζουμε με λάδι και λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για μια ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ωραία χρώμα.