Ρεβανί νηστίσιμο



Μια συνταγή της κυρίας Marianna Karas για ΡΕΒΑΝΙ ΣΗΣΤΙΣΙΜΟ από την ομάδα στο Facebook ‎Marianna's γευσεις!!!!!!!!!


Ρεβανί νηστίσιμο

από τον σεφ Panagiotis Papadakis 

220 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
220 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
200 γρ. ζάχαρη
250 ml ανθρακούχο νερό (σόδα)
1 κ. γ. μαγειρική σόδα
60 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
80 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα
12-14 αμύγδαλα λευκά ολόκληρα (προαιρετικά)
360 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 φέτα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το ραβανί. 
Σε μπολ ανακατεύουμε το Σιμιγδάλι Ψιλο, το Σιμιγδάλι Χονδρό τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και το ξύσμα του ενός πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με το χυμό πορτοκαλιού σε ποτήρι και όταν αφρίσει το ρίχνουμε στο μπολ. 
Προσθέτουμε και το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί (μήκους 20-25 εκ.). 
Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί, για περίπου 20 λεπτά, όσο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. 
Εάν θέλουμε, πιέζουμε ελαφρά τα ολόκληρα αμύγδαλα ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του γλυκού.
Ψήνουμε το ραβανί για 30 λεπτά στους 170°C στον αέρα, μέχρι να χρυσίσει. 
Όσο είναι ζεστό, ρίχνουμε με κουτάλα για σούπα το κρύο σιρόπι, σταδιακά, σε όλη την επιφάνεια.
Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να πάρει όλο το σιρόπι. 
Ιδανικά το σερβίρουμε μετά από λίγες ώρες, κόβοντάς το σε κομμάτια.