
ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ
Υλικά
Για τη ζύμη:
Για το σιρόπι:
Για τη σαντιγί:
Για το σερβίρισμα:
- 500 γρ. αλεύρι
- 2 κουτ. της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 ξηρή μαγιά
- 150 γρ. βούτυρο
- 170 γρ. γάλα, πλήρες (χλιαρό)
- 4 αυγά
- 50 ml νερό (χλιαρό)
Για το σιρόπι:
- 1 lt νερό
- 800 γρ ζάχαρη, κρυσταλλική
- ¼ κ.γ. μαστίχα, τριμμένη
Για τη σαντιγί:
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα:
- Κερασάκια γλασέ
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια βαθειά κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη μαστίχα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις βράσει το σιρόπι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη ώστε να κρυώσει εντελώς.
- Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τη ζάχαρη, το νερό, το γάλα, τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Παράλληλα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και τα χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο.
- Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα με τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μίας κολλώδης ζύμη.
- Παίρνουμε 20 φορμάκια για cupcakes, τα αλευροβουτυρώνουμε και γεμίζουμε το κάθε ένα με τη ζύμη μέχρι τη μέση με ένα κουτάλι.
- Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ένα ταψί φούρνου, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
- Μόλις περάσει η μισή ώρα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το φούρνο και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή.
- Έτσι όπως είναι ακόμη ζεστά τα βουτάμε με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά, ώστε να σιροπιαστούν.
- Τα τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα κάτω από την οποία έχουμε βάλει ένα ταψί φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Αδειάζουμε τη σαντιγί σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία έχουμε τοποθετήσει μία μύτη ζαχαροπλαστικής με ραβδώσεις.
- Κόβουμε διαγώνια το πάνω μέρος του κάθε μπαμπά δημιουργώντας έτσι μία θήκη.
- Γεμίζουμε τους μπαμπάδες με σαντιγί και τους καπακώνουμε.
- Τέλος, βάζουμε λίγο σαντιγί ακόμη στο καπάκι του κάθε μπαμπά και στερεώνουμε ένα κερασάκι γλασέ.
