Σπανακοτυρόπιτα



Μια συνταγή της κυρίας Sunday Lous για ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπανακοτυρόπιτα

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι κρατς κρατς ακουγόταν καθώς την έκοβα!!

ΥΛΙΚΑ για το φύλλο: 
600 γρ. αλεύρι, 
1 σφηνάκι λάδι, 
1 κ.γλ. μπέικιν, 
2 κ.σ. ξύδι, 
1 κ.γλ. αλάτι 
περίπου ενάμισι ποτήρι χλιαρό νερό
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ:
800 γρ. σπανάκι
2 πράσα (το άσπρο μέρος)
4 - 5 κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
άνηθο ένα ματσάκι, 
πιπέρι
500 γρ. φέτα
Αλάτι  αν χρειάζεται (λόγω φέτας)
3 κουταλιές της σούπας τραχανά, για να απορροφάει τα υγρά, ή βρώμη, ή σιμιγδάλι (ο,τι έχετε)
Λάδι για το σοτάρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρω ελαφρώς όλα τα χορταρικά να μαραθούν με λίγο λάδι. 
Βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά, τον τραχανά, εκτός από τη φέτα, που τη βάζω αφού κρυώσει η γέμιση λίγο.

Για το σπιτικό φύλλο: 
Αφού ξεκουράστηκε η ζύμη για μισή τουλάχιστον ώρα, άνοιξα πέντε φύλλα, έβαλα τρία κάτω, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα, άπλωσα τη γέμιση και μετά τα άλλα δύο φύλλα από πάνω, όλα κάπως ζαρωμένα τα βάζω.
Την περνάω με λαδάκι, τη χαράζω, την βρέχω με λίγο νερό και ψήνω στις αντιστάσεις πάνω - κάτω, στους 190 βαθμούς για μια περίπου ώρα. Ανάλογα με το φούρνο φυσικά.
Ταψί Νο 38 χρησιμοποιώ!