Σπανακοτυρόψωμο



Μια συνταγή της κυρίας Αννας Κασσανδρεια για ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΨΩΜΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπανακοτυρόψωμο

Για τη ζύμη
500 gr αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
2 κ.γ αλάτι
250 γρ. γάλα ζεστό
1 ασπράδι
70 ml. σπορέλαιο
 
Για τη γέμιση
Ψιλοκόβω 3 φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζω.
Προσθέτω 350 - 400 γρ. σπανάκι, άνηθο, λίγο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και πολύ λίγο νεράκι.
Αφήνω να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά. 
Μόλις κρυώσει προσθέτω τριμμένο τυρί φέτα και ανακατεύω. 

Για τη ζύμη 
Στο ζεστό γάλα προσθέτω τη μάγια, τη ζάχαρη, το ασπράδι και το λάδι και ανακατεύω καλά. 
Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι και ζυμώνω μία μαλακιά ζύμη.
Σκεπάζω με μεμβράνη και μία κουβερτούλα και αφήνω στην άκρη για μία ώρα.
Μετά κόβω σε 10 ίσα μπαλάκια και θα αφήνω για άλλα 10 λεπτά.
Ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε πίτα μία πιθαμή και κόβω στη μέση (για γίνουν 2 μισοφέγγαρα).
Φτιάχνω το σχέδιο στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Aφήνω για 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί. 
Αλείφω με τον κρόκο ανακατεμένο με 2 κ.σ γάλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40 - 45 λεπτά. 
Μόλις βγει από το φούρνο αλείφω με βούτυρο και σκεπάζω για να μαλακώσει