Ντολμαδάκια γιαλαντζί



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά
Αμπελόφυλλα (πάντα όταν είναι φρέσκα, τα πλένω καλά, τα αφήνω να στεγνώσουν, τα μαζεύω ρόλο δέκα, δέκα, τα βάζω σε σακούλα και στη κατάψυξη, έτσι έχω όλο το χρόνο).
2 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 φλίτζ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι (ο χυμός του)
αλάτι, πιπέρι
 
Μπλανσάρουμε τα αμπελόφυλλα.
Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε τρεχούμενο κρύο νερό και το σουρώνουμε.
Σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και αυτό. 
Περιχύνουμε με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Στον πάτο μιας κατσαρόλας βάζουμε 3-4 κ.σ. από το ελαιόλαδο και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά μας ή μερικά αμπελόφυλλα, για να μην μας αρπάξουν τα ντολμαδάκια.
Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση κοντά στο κοτσάνι, διπλώνουμε από δεξιά και από αριστερά το φύλλο και τυλίγουμε σε κύλινδρο.
Βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, κοντά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και νερό να καλύπτει ίσα ίσα τα ντολμαδάκια. 
Βάζουμε από πάνω αμπελόφυλλα και ένα πιάτο ανάποδα, να σκεπάζει τα ντολμαδάκια.
Όταν πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι.
Ελέγχουμε ενδιάμεσα μήπως έχει σωθεί εντελώς το νερό, αν έχει σωθεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ζεστό ακόμη.
Σερβίρουμε κρύα ή χλιαρά.