
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΠΑΝΑΝΑΣ
Με αφράτη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και την απαλή γλυκύτητα των μπανάνας, θα σας μαγέψει με την πρώτη μπουκιά. Η κρεμώδης γλάσο που την καλύπτει προσθέτει μια ακόμα πιο πλούσια νότα και την καθιστά την τέλεια λιχουδιά για κάθε περίσταση.
Υλικά:
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. φρέσκο γάλα
- 50 γρ. κακάο
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 50 γρ. σπορέλαιο
- 4 αυγά
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα φαγητού
- 1 κ.γ. σκόνη βανίλιας
- 1 κ.γ. κονιάκ
- 50 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- 4 μπανάνες
Για το Γλάσο:
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 230 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. Βιτάμ
Για τη Διακόσμηση:
- Ινδοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα μια στρογγυλή φόρμα (26 εκ.).
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το κακάο.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και αναμιγνύουμε καλά.
- Ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο και το σπορέλαιο.
- Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο.
- Προσθέτουμε το κονιάκ και τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ.
- Κόβουμε κάθε μπανάνα σε τρία κομμάτια και τα τοποθετούμε όρθια στη βάση της φόρμας.
- Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα πάνω από τις μπανάνες.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρό ένα ξύλινο καλαμάκι που θα τοποθετήσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο τρυπάμε με ξυλάκι από σουβλάκι.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς να την αφήσουμε να βράσει.
- Σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και την προσθέτουμε στην καυτή κρέμα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κουβερτούρα να λιώσει εντελώς και το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Αφήνουμε τη γλάσο να χλιαρύνει ελαφρώς και το απλώνουμε πάνω στο κρύο κέικ.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο ινδοκάρυδο.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou