Σαραγλί με λάδι



Μια συνταγή της κυρίας Παναγιώτα Καρακούλα για ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΛΑΔΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σαραγλί με λάδι

Υλικά
1 κιλό φύλλο Βηρυτού
1 ποτήρι σπορέλαιο
1/2  ποτήρι ελαιόλαδο

για τη γέμιση
καρύδια τριμμένα, 
κανέλα, 
φρυγανιά τριμμένη, 
γαρύφαλλο λίγο στην μύτη από το κουταλάκι 
και το ξύσμα από ένα λεμόνι

Σιρόπι
5 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό
2 βανίλιες
1 λεμόνι χωρίς τον χυμό του.
2 - 3 σταγόνες λεμονιού
3 κουταλιές γλυκόζη
Μετράμε πέντε λεπτά από το ξεκίνημα του βρασμού τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και τότε ρίχνουμε την γλυκόζη.

Βάζουμε 2 - 2 τα φύλλα, τα ραντίζουμε με το λάδι ενδιάμεσα και πάνω το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο που τα έχουμε βάλει μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα δύο. 
Έπειτα βάζουμε τα καρύδια και τυλίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη (δηλαδή ρολάρουμε τον πλάστη πάνω στη φύλλο από τη μεριά της γέμισης, σουρώνουμε το φύλλο πιέζοντας και από τις δύο μεριές προς το κέντρο και βγάζουμε τον πλάστη)
Τα τοποθετούμε όλα στα σκεύη που θα τα ψήσουμε τα οποία έχουμε πρώτα λαδώσει.
Ότι λάδι μείνει το ζεσταίνουμε αρκετά και λαδώνουμε από πάνω το σαραγλί μας.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις χαμηλά στο φούρνο.
Το γλυκό καυτό το σιρόπι κρύο.