
Υλικά
Για τα κολοκυθάκια
- 4 κολοκυθάκια μέτρια (κομμένα σε μπαστουνάκια)
- Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα
- Σπορέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
- 1 κουτάκι μπύρα (330 ml)
- Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όσο πάρει για μέτρια πυκνότητα)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο (ιδανικά Δανίας ή άλλο πικάντικο)
Για το τζατζίκι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
- 2 μικρά αγγουράκια (τριμμένα με τη φλούδα)
- 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Άνηθος ή δυόσμος (ψιλοκομμένος)
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκατοστού.
- Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα αλευρώνουμε ελαφρά, ώστε να κρατήσουν καλύτερα το κουρκούτι.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μπύρα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός, μέχρι να έχουμε έναν μέτριο χυλό — ούτε νερουλό, ούτε πολύ πηχτό.
- Στο τέλος ρίχνουμε και τη χούφτα τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο σε κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι.
- Βουτάμε τα αλευρωμένα κολοκυθάκια στο κουρκούτι και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα και τραγανή υφή.
- Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
- Τρίβουμε τα αγγουράκια με τη φλούδα και τα στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αγγουράκι, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τον άνηθο ή τον δυόσμο (ανάλογα τα γούστα μας).
- Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
- Στρώνουμε τα τραγανά κολοκυθάκια σε πιατέλα και βάζουμε δίπλα το τζατζίκι σε μπολάκι.
Είναι το τέλειο καλοκαιρινό μεζεδάκι για κάθε ώρα.
Παρατηρήσεις
- Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κάνει το κουρκούτι πιο ανάλαφρο και αφράτο.
- Το κεφαλοτύρι μέσα στο κουρκούτι χαρίζει φοβερή γεύση και βοηθά να γίνει πιο τραγανή η κρούστα.
- Αν θέλουμε ακόμα πιο τραγανά κολοκυθάκια, μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά αφού τα περάσουμε από το κουρκούτι πριν τα τηγανίσουμε.
Δημιουργός συνταγής: Βιβή Φίλ.