Τραγανά κολοκυθάκια με κουρκούτι μπύρας και κεφαλοτύρι & δροσερό τζατζίκι

Τηγανητά κολοκυθάκια σε κουρκούτι μπύρας με κεφαλοτύρι, σερβιρισμένα με σπιτικό τζατζίκι


Υλικά

Για τα κολοκυθάκια

  • 4 κολοκυθάκια μέτρια (κομμένα σε μπαστουνάκια) 
  • Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα 
  • Σπορέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 

Για το κουρκούτι 

  • 1 κουτάκι μπύρα (330 ml) 
  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όσο πάρει για μέτρια πυκνότητα) 
  • Αλάτι 
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο (ιδανικά Δανίας ή άλλο πικάντικο) 

Για το τζατζίκι

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.) 
  • 2 μικρά αγγουράκια (τριμμένα με τη φλούδα) 
  • 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη) 
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 
  • Αλάτι 
  • Άνηθος ή δυόσμος (ψιλοκομμένος) 


Εκτέλεση 

  1. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκατοστού. 
  2. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα αλευρώνουμε ελαφρά, ώστε να κρατήσουν καλύτερα το κουρκούτι. 
  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μπύρα, λίγο αλάτι και πιπέρι. 
  4. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός, μέχρι να έχουμε έναν μέτριο χυλό — ούτε νερουλό, ούτε πολύ πηχτό. 
  5. Στο τέλος ρίχνουμε και τη χούφτα τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά. 
  6. Ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο σε κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι. 
  7. Βουτάμε τα αλευρωμένα κολοκυθάκια στο κουρκούτι και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο καυτό λάδι. 
  8. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα και τραγανή υφή. 
  9. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. 
  10. Τρίβουμε τα αγγουράκια με τη φλούδα και τα στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά. 
  11. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αγγουράκι, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τον άνηθο ή τον δυόσμο (ανάλογα τα γούστα μας). 
  12. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. 
  13. Στρώνουμε τα τραγανά κολοκυθάκια σε πιατέλα και βάζουμε δίπλα το τζατζίκι σε μπολάκι. 
Συνοδεύουμε με παγωμένη μπύρα και μια ωραία παρέα. 
Είναι το τέλειο καλοκαιρινό μεζεδάκι για κάθε ώρα. 

Παρατηρήσεις

  • Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κάνει το κουρκούτι πιο ανάλαφρο και αφράτο. 
  • Το κεφαλοτύρι μέσα στο κουρκούτι χαρίζει φοβερή γεύση και βοηθά να γίνει πιο τραγανή η κρούστα. 
  • Αν θέλουμε ακόμα πιο τραγανά κολοκυθάκια, μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά αφού τα περάσουμε από το κουρκούτι πριν τα τηγανίσουμε.


Δημιουργός συνταγής: Βιβή Φίλ.