Μαρμελάδα φράουλα



Μια συνταγή της κυρίας Αννας Καλλεργη για ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μαρμελάδα φράουλα

Εξαιρετική σε γεύση, χρώμα, υφή, άρωμα!
Μοσχομύρισε το σπίτι!

Υλικά:
2 κιλά φράουλες (τις ζύγισα μετά που τις καθάρισα, πριν καθαριστούν ήταν 2.350 γρ.)
1200 γρ. ζάχαρη
Χυμό από 1 μέτριο λεμόνι

Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες, χωρίς να κόψουμε τα κοτσάνια τους, όπως είναι με τα φυλλαράκια τους και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Αφού στραγγίξουν, τις καθαρίζουμε ,τις ζυγίζουμε και τις κόβουμε στα τέσσερα ή σε μικρότερα κομμάτια.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα, μια στρώση φράουλες, μια στρώση ζάχαρη, εναλλάξ μέχρι να εξαντληθούν.
Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα και στη διάρκεια τις ζουλάμε ανακατεύοντας τες 2-3 φορές. Έτσι λιώνει η ζάχαρη από την υγρασία της φράουλας και η ζάχαρη λιώνει πιο εύκολα όταν μπει στη φωτιά.
Τις αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία.
Θα αρχίσουν να βγάζουν αφρό και προσπαθούμε να βγάλουμε όσο περισσότερο γίνεται.
Αφού λοιπόν πάρουν βράση, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 20 ΜΟΝΟ λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Στη διάρκεια του βρασίματος μπορούμε με τη βοήθεια της κουτάλας του πουρέ να πιέσουμε ελαφριά το φρούτο για να σπάσει και να μαλακώσει και να μείνουν και κομμάτια από το φρούτο.
Λίγο πριν τα 20 λεπτά βρασμού, βάζουμε το χυμό λεμονιού, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Η πυκνότητα της μαρμελάδας είναι η κανονική, όταν μένει ελαφρώς συμπυκνωμένη μάζα πάνω στην ξύλινη κουτάλα.
ΔΕΝ αφήνουμε να βράσει η μαρμελάδα ΠΑΝΩ από 20 λεπτά.
Μπορεί να φαίνεται αραιή η πυκνότητα της, αλλά όσο κρυώνει σφίγγει.
Και επιπλέον αν την αφήσουμε παραπάνω χρόνο, σκουραίνει το χρώμα της, καραμελώνει και χάνει το άρωμα της.
Τη βάζουμε καυτή σε καλά αποστειρωμένα βαζάκια.
Εγώ προσωπικά, αφού κρυώσει εντελώς, τη διατηρώ στη συντήρηση του ψυγείου μου.