Κρουασάν βουτύρου


Μια συνταγή της κυρίας Αννας Καλλεργη για ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΒΟΥΤΥΡΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κρουασάν βουτύρου

Μια αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων!
Βουτυρένια απόλαυση!
Με γέμιση της αρεσκείας σας ή της φαντασίας σας.
Η συνταγή της κυρίας Ρούλας Λύρου, που την ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή της!

Για τη σφολιάτα:
1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 - 9 γρ.
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
Μισό κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
250 γρ. βούτυρο γάλακτος (έβαλα LURPAK )ή
ΒΙΤΑΜ παγωμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια

Σε λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη με το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ηλιέλαιο, το χτυπημένο αυγό .
Συμπληρώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ζυμώνουμε απαλά να ενσωματωθούν και να γίνει μια απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρά.
Εγώ συμπλήρωσα μια χούφτα αλεύρι ακόμα.
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο και πάνω σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια του το παγωμένο βούτυρο που έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια.
Το κλείνουμε διπλώνοντας το, να κλείσει μέσα στο φύλλο το βούτυρο.
Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη με απαλές κινήσεις, το διπλώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε 2 φορές ακόμα.
Ανοίγουμε-διπλώνουμε-ψυγείο 30 λεπτά.
Το ανοίγουμε τελευταία φορά, το κόβουμε τρίγωνα, τα τυλίγουμε, τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε με πετσέτα να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό που μέσα έχουμε βάλει λίγο γάλα και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30 περίπου λεπτά ανάλογα το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν.
Η διάμετρος που άνοιξα το τελευταίο φύλλο ήταν 38×43 εκ. όσο είναι και η διάμετρος μιας αντικολλητικής κόλλας, που πάνω της άνοιξα το φύλλο για πιο ευκολία, γιατί η ζύμη είναι αφράτη και κολλάει από το βούτυρο.
Χάραξα με μαχαίρι οριζόντια στη μέση το φύλλο και στο κάθε μισό έκοψα τα τρίγωνα και έκανα τα κρουασάν.
10 κομμάτια στο μισό και άλλα 10 στο άλλο μισό. Σύνολο 20 κρουασάν.
Και θα σας πρότεινα κάθε φορά που θα ανοίξουμε το φύλλο να πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι τον πάγκο μας.