Γαύρος μαρινάτος



Μια συνταγή της κυρίας Βάνας Ντελή για ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρέματα "Deli"cious!


Γαύρος μαρινάτος

Φτιάχνουμε το ωραιότερο μεζεδάκι για τσιπουράκι κι όχι μόνο!
Έχω ψάξει, δοκιμάσει, καταλήξει εδώ!
Σας δίνω την ωραιότερη συνταγή που την κάνω χρόνια!

Υλικά
1 κιλό γαύρο η και παραπάνω
Αλάτι χονδρό
Ξύδι κόκκινο δυνατό
Σκελίδες σκόρδου
Πιπεριά πράσινη
Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
Λάδι ελαφρύ καλαμποκέλαιο η ηλιέλαιο

Καθαρίζουμε το γαύρο απ' το κεφάλι και εντόσθια
Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά σε τρυπητό
Κατόπιν σε άλλο τρυπητό τοποθετούμε το γαύρο σε στρώσεις
Πασπαλίζουμε την κάθε στρώση με χοντρό αλάτι (Πασπάλισμα! όχι στρώση αλατιού! Να μη γίνει πολύ αλμυρός!)
Βάζουμε κάτω απ' το τρυπητό ένα ταψάκι για τα λίγα υγρά που θα βγάλει και αφήνουμε στο ψυγείο 3 μέρες.
Την τέταρτη μέρα ξεπλένουμε καλά το γαύρο όπως είναι με το τρυπητό κάτω από τη βρύση σε τρεχούμενο νερό.
Στραγγίζουμε καλά και βάζουμε το γαύρο σε σκεύος που κλείνει
Ρίχνουμε τότε το ξύδι .
Τόσο όσο να σκεπαστεί ο γαύρος.
Αφήνουμε ένα 24ωρο έτσι στο ψυγείο.
Κατόπιν χωρίς να ξεπλύνουμε, έτσι όπως είναι απ το ξύδι ,αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά και βάζουμε σε γυάλινα βάζα, με κομμένες σκελίδες σκόρδου, πιπεριές, μαϊντανό αν θέλουμε μέσα.
(Εγώ έβαλα μόνο σκόρδο και πιπεριές και μαϊντανό ρίχνω φρεσκοκομμένο πριν το σερβίρισμα)
Σκεπάζουμε με το λάδι και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Μετά από 3 - 4 μέρες είναι έτοιμος για κατανάλωση!