Αφράτο Γαλακτομπούρεκο πολύ σιροπιαστό και πολύ τραγανό για πολλές ώρες

Γαλακτομπούρεκο με φύλλα Βηρυτού, βούτυρο γάλακτος, αιγοπρόβειο γάλα, αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού!

ΑΦΡΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΠΟΛΥ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΑΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ


Γαλακτομπούρεκο με φύλλα Βηρυτού, βούτυρο γάλακτος, αιγοπρόβειο γάλα, αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού!


Υλικά

  • 1,5 λίτρο κατσικίσιο γάλα
  • 1 μέτρια κούπα (όχι πολύ μεγάλη!) σιμιγδάλι ψιλό
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό και βιτάμ
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 5 αυγά
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (τύπου Βηρυτού)

Για το σιρόπι

  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2,5 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • σταγόνες από 1/2 λεμόνι


Εκτέλεση

  1. Βάζω το γάλα να ζεσταθεί.
  2. Ρίχνω το σιμιγδάλι και ανακατεύω με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
  3. Ρίχνω τη ζάχαρη και το βούτυρο και αποσύρω από τη φωτιά.
  4. Ρίχνω το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και τα αυγά πολύ καλά χτυπημένα στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ και ανακατεύω απαλά να ενσωματωθούν.
  5. Σε πυρέξ μεγάλο βουτυρωμένο ή Νο34 ταψί βουτυρωμένο, στρώνω 5 φύλλα βουτυρωμένα με το ίδιο βούτυρο που έκανα την κρέμα.
  6. Ρίχνω την κρέμα και γυρίζω τα φύλλα προς τα μέσα βουτυρώνοντάς τα ένα - ένα . 
  7. Στρώνω τα άλλα 5 φύλλα βουτυρώνοντάς τα και κόβω τριγύρω τα εξέχοντα τα οποία δεν τα πετάω (σε poly bag στην κατάψυξη θα χρησιμεύσουν για πορτοκαλόπιτα).
  8. Χαράσσω σε παράλληλες λωρίδες τα επάνω φύλλα και τα ραντίζω με λίγο νεράκι. 
  9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αερόθερμο, στους 170 βαθμούς έως ότου ροδίσει πάνω - κάτω. 
  10. Η ευκολία να το παρακολουθείς και πάνω και κάτω είναι το pyrex, η τέλεια εικόνα!
  11. Εν τω μεταξύ ετοιμάζω το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 7 λεπτά από το σημείο βρασμού, ρίχνω τις σταγόνες του λεμονιού και κατεβάζω.
  12. Μόλις βγει το γλυκό το περιλούζω αμέσως.


Δημιουργός συνταγής: Μαιρη Καπνιση

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget