Αφράτο Γαλακτομπούρεκο πολύ σιροπιαστό και πολύ τραγανό για πολλές ώρες



Μια συνταγή της κυρίας Μαιρης Καπνιση για ΑΦΡΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΠΟΛΥ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΑΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ από την ομάδα στο Facebook ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!


Αφράτο Γαλακτομπούρεκο πολύ σιροπιαστό και πολύ τραγανό για πολλές ώρες

Γαλακτομπούρεκο με φύλλα Βηρυτού, βούτυρο γάλακτος, αιγοπρόβειο γάλα, αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω ενάμισι λιτρο γαλα κατσικίσιο να ζεσταθει,
Ριχνω μια κουπα μετρια, οχι πολυ μεγαλη, σιμιγδαλι ψιλό και ανακατευω με το συρμα σε μετρια φωτια να πηξει. 
Ριχνω μιαμιση κουπα ζαχαρη, τρεις κ.σ βουτυρο αγελαδινο και βιταμ και αποσυρω απο την φωτια.
Ριχνω ξυσμα ενος λεμονιού, 1 βανιλια και 5 αυγα πολυ καλα χτυπημένα στη δυνατή ταχυτητα του μιξερ, στο μιγμα του σιμιγδαλιου και ανακατευω απαλα να ενσωματωθούν. 
Σε πυρεξ μεγαλο βουτυρωμένο ή Νο34 ταψι βουτυρωμένο, στρώνω πεντε φυλλα κρουστας (τυπου Βηρυτού) βουτυρωμένα με το ιδιο βουτυρο που εκανα την κρεμα. 
Ριχνω την κρέμα, γυριζω τα φυλλα προς τα μεσα βουτυρωνοντάς τα ενα - ενα . 
Στρωνω τα αλλα πεντε φύλλα βουτυρώνοντας τα, κοβω τριγυρω τα εξεχοντα τα οποία δεν τα πετώ σε poly bag στην καταψυξη θα χρησιμευσουν για πορτοκαλόπιτα. 
Χαράσσω σε παράλληλες λωρίδες τα επανω φύλλα και τα ραντιζω με λιγο νεράκι. 
Ψηνω σε προθερμασμένο φουρνο αεροθερμο, στους 170 βαθμούς εως οτου ροδισει πανω - κατω. 
Η ευκολία να το παρακολουθείς και πανω και κατω ειναι το pyrex, η τελεια εικόνα!
Εν τω μεταξυ ετοιμάζω το σιροπι με τρεις φλυτζανες ζαχαρη, δυομισι φλυτζανες νερο, μια φλουδα λεμονι. 
Μετρώ επτά λεπτά απο το σημειο του βρασμου,
Ριχνω σταγονες απο μισό λεμονι και κατεβαζω. 
Μολις βγει το γλυκό το περιλούζω αμεσως.