Κολοκυθόπιτα



ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Η συνταγή είναι παραδοσιακή παλιά.
Κολοκυθόπιτες έφτιαχναν πάντα στα μέρη μου, πριν τη μεγάλη και τη μικρή Σαρακοστή που θεωρείται τώρα λόγω του ότι είναι πιο ελαστική σε σχέση με αυτή του Πάσχα
Κάθε χωριό έχει τη δική του συνταγή

Φύλλο
1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. σόδα
2 κ.σ. ξύδι
2 κούπες ζεστό νερό
1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο ψιλό ίσως και λίγο παραπάνω μια τσιμπιά αλάτι
8 φύλλα ανοίγουμε λεπτά
3 κάτω 3 πάνω και 2 ενδιάμεσα καλά λαδωμένα

Γέμιση
2 κιλά ΚΟΛΟΚΥΘΑ ήθελα στο δικό μου ταψί ακαθάριστη
Κόβουμε την κολοκύθα με το εργαλείο που κόβουμε τις πατάτες σε τσιπς
Την βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο ΑΛΑΤΙ και την σκεπάζουμε
Όταν πέσει ο όγκος αδειάζουμε σε τουλπάνι και σουρώνουμε πολύ καλά
Πρέπει να μείνει σχεδόν ένα τέταρτο από το λαχανικό
Έμεινε 600 γραμμ.
Βάζουμε 2 κ.σ. ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ να κάψει
Ρίχνουμε τον πουρέ της κολοκύθας.
Αποσύρουμε.
Όταν πέσει η θερμοκρασία προσθέτουμε 1 κούπα ΚΑΡΥΔΙΑ, 1 κούπα ΖΑΧΑΡΗ, 1/2 κούπα ΜΥΖΗΘΡΑ ΞΕΡΗ ή ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ για όσους δεν την προτιμούν και ΚΑΝΕΛΑ κατά βούληση

Σε πολύ καλά λαδωμένο ταψί βάζουμε το πρώτο φύλλο και λαδώνουνε.
Βάζουμε άλλο φύλλο λαδώνουνε . Βάζουμε και το τρίτο φύλλο σουρωτό ρίχνουμε κουταλιές απ τη γέμιση διάσπαρτες άλλο φύλλο και πάλι κουταλιές σε άλλα σημεία από την προηγούμενη στρώση... Από πάνω βάζουμε άλλα τρία φύλλα καλά λαδωμένα.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις για μια ώρα στους 180 βαθμούς
Πασπαλίζουμε με άχνη...όποιος θέλει παραπάνω γλυκιά βάζει στο κομμάτι του.
Τα ανοξείδωτα σκεύη θέλουν παραπάνω ώρα
Το μυστικό για να μην πανιάσει η πίτα μας είναι να φύγουν όλα τα υγρά της κολοκύθας και να γίνει ένας ωραίος πουρές
Το φύλλο παραμένει τραγανό και για τις επόμενες μέρες.



Credits:
Maria Xatzhstamatioy
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Κολοκυθόπιτα