ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΠΑΤΑΤΑ
Υλικά
για τη ζύμη:
για τη γέμιση:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού περίπου χλιαρό νερό
για τη γέμιση:
- 1 ½ κιλό βρασμένες πατάτες
- 3 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι-πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, φτιάχνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε το αλάτι.
- Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ½ φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό και όταν αρχίσει να φουσκώνει, τη ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά ρίχνοντας λίγο λίγο και το υπόλοιπο νερό, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πολύ στα χέρια μας
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και από πάνω με 1 χοντρή κουβέρτα διπλωμένη στα τέσσερα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη (1 ώρα περίπου).
- Βάζουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πατάμε με το πιρούνι και τις βάζουμε στην κατσαρόλα να σοταριστούν και να ενσωματωθούν με τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα, γεμίζουμε τα πιροσκί.
- Και τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
