Κότσια χοιρινά στη γάστρα με σάλτσα μπίρας



ΧΟΙΡΙΝΑ ΚΟΤΣΙΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΙΡΑΣ

ΥΛΙΚΑ
4 χοιρινά κότσια
4 κλωναράκια δενδρολίβανο
5 με 6 φυλλαράκια φασκόμηλο
αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ή ένα μεγάλο
5 με 6 σκελίδες σκόρδο

Για την επάλειψη
2 κουταλάκια κόκκινο γλυκό πιπέρι
μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
500 ml μπίρα ελαφριά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα κότσια.
Χαράζουμε την πέτσα, εάν τα αγοράσουμε λέμε στον κρεοπώλη να το κάνει.
Βάζουμε αλάτι, τα φύλλα φασκόμηλου και το δενδρολίβανο.
Τα κλείνουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Το επόμενο πρωί τα βγάζουμε περίπου μιάμιση με δύο ώρες πριν το μαγείρεμα.
Βγάζουμε στην άκρη το δεντρολίβανο και τα φύλλα φασκόμηλου.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και τοποθετούμε τα δύο κότσια να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε στη γάστρα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα δύο κότσια να πάρουν χρώμα και κατόπιν τα βάζουμε και αυτά στη γάστρα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σκόρδο, ολόκληρες τις σκελίδες, να σοταριστούν ελαφρώς και τα αδειάζουμε μέσα στην γάστρα.
Σε ένα πιατάκι ρίχνουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κόκκινο πιπέρι και το μαύρο, ανακατεύουμε και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κότσια από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τη μπίρα, βάζουμε και το δεντρολίβανο μαζί με το φασκόμηλο, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο, στους 230 βαθμούς.
Μετά από μια ώρα και 10 λεπτά βγάζουμε τη γάστρα και γυρίζουμε τα κότσια από την άλλη πλευρά.
Τη βάζουμε πάλι στο φούρνο για μισή ώρα.
Κατόπιν τη βγάζουμε και τα ξαναγυρίζουμε και αν έχουν ψηθεί βάζουμε τη γάστρα αυτή τη φορά χωρίς το καπάκι μέχρι να πάρει χρώμα.
Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο βγάζουμε τα κότσια και σουρώνουμε το ζουμάκι.
Εάν είναι πολύ νερουλό το βάζουμε στο μάτι να βράσει λίγο, εάν είναι πηχτό το αραιώνουμε με λίγο νεράκι.
Πάντα το δοκιμάζουμε πόσο δυνατό σε γεύση το θέλουμε και αναλόγως πράττουμε.
Συνόδευσα με πατάτες φούρνου.



Credits:
Litsa Kokkoni
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Κότσια χοιρινά στη γάστρα με σάλτσα μπίρας