Τυρόπιτα



ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Υλικά
Ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 ασπράδι αυγού
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ.αλατι
Νερό χλιαρό όσο πάρει για μία ζύμη μαλακιά πού δεν κολλάει στα χέρια.
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Ηλιέλαιο

Γέμιση
Τυρί φέτα όσο αγαπάτε (εγώ έβαλα περίπου 700 γραμμάρια)

Εκτέλεση
Χτυπάμε το ασπράδι με 500 ml νερό, ξύδι και αλάτι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι τρεις φορές.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι δυνατά, βλέποντας αν χρειάζεστε προσθέτουμε νερό.
Ζυμωνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αλείφουμε καλά με λιωμένο βούτυρο και αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη για 30 - 40 λεπτά.
Ζυμώνουμε ελαφρώς και χωρίζουμε σε 6 μπάλες .
Ανακατεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο με το ηλιέλαιο και βουτάμε κάθε μπάλα.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί και σκεπάζουμε με μεμβράνη για ένα τέταρτο.
Έχουμε στρώσει πάνω στο τραπέζι ένα τραπεζομάντηλο πού θα χρειαστούμε για το άνοιγμα των φύλλων. Παίρνουμε μια μπάλα και τη φέρνουμε γύρω στα χέρια όσο μπορούμε να κρατήσουμε το φύλλο.
Μετά το απλώνουμε στο τραπέζι και συνεχίζουμε να τραβάμε γύρω - γύρω από το τραπέζι μέχρι να αποκτήσουμε πολύ λεπτό φύλλο.
Κόβουμε την άκρη, ρίχνουμε τριμμένη φέτα, ραντίζουμε με βούτυρο - ηλιέλαιο, πιάνουμε το τραπεζομάντηλο, σηκώνουμε και στρίβουμε το φύλλο σε ρόλο και μετά σέ σαλιγκάρι.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (εγώ το έβαλα στο ταψί τού φούρνο).
Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε όλα τα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα.
Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό με λίγο νερό, ραντίζουμε με λίγο ηλιέλαιο και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις βγάλουμε το ταψί ραντίζουμε με λίγο νερό και σκεπάζουμε με πετσέτα για 10 λεπτά.
Αν σας αρέσει πολύ τραγανή αφήστε την όπως είναι από το φούρνο.

Έκανα και Τυροπιπερόπιτα όπου το φύλλο είναι το ίδιο.
Για γέμιση έβαλα μία σακούλα με ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΥΡΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΑ, λίγη ΦΕΤΑ, μια μεγάλη ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ψιλοκομμένη και 2 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ.
Όλα τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος είναι ίδια διαδικασία.
Με αυτό το φύλλο μπορείτε να βάλετε ό,τι γέμιση σας αρέσει αρκεί να μην έχει πολλά υγρά και γίνουν λασπωμένα τα φύλλα.



Credits:
Lilqna Petrova
Μπαχάρι και κανέλα.
Τυρόπιτα