Λαχταριστό Τυρόψωμο



ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΤΥΡΟΨΩΜΟ

Για τη ζύμη
500 - 650 γρ. αλεύρι
2 αυγά, κρατάμε ένα κρόκο για άλειμμά
200 ml. χλιαρό γάλα ή νερό
2 κ.σ. γεμάτα γιαούρτι
3 κ.σ. ηλιέλαιο + ηλιέλαιο για άλειμμα
30 γρ. βούτυρο + 100 γρ. για άλειμμα
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
7 γρ. ξηρή μαγιά

Για τη γέμιση
300 - 400 γρ. φέτα

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι.
Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα αυγά χτυπημένα με το γιαούρτι, γάλα και ηλιέλαιο. 
Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και προσθέτουμε τα 30 γρ. μαλακό βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να το πάρει όλο. 
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
Μετά αδειάζουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, ζυμώνουμε ελαφρώς και χωρίζουμε σε 6 κομμάτια.
Κάνουμε μπάλες, αφήνουμε για 5 λεπτά και ανοίγουμε φύλλα με καλά λαδωμένα χέρια στο μέγεθος του ταψιού. 
Αλείφουμε με μαλακό βούτυρο και τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα με τα χέρια.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα 5 φύλλα.
Στο τελευταίο δεν βάζουμε φέτα μόνο βούτυρο. 
Έτσι έχουμε βάλει όλα τα 6 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.
Κόβουμε σέ 7 λωρίδες και τα στρίβουμε όπως δείχνει η φωτογραφία. 
Μεταφέρουμε με την λαδόκολλα σε ταψί 27 εκ.
Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού με μια κ.σ. γάλα και λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γεμίσει το ταψί όπως δείχνει η φωτογραφία. 
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο, στους 170 - 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο, ανάλογα πάντα από το φούρνο.
Στο δικό μου φούρνο μου πήρε 45 λεπτά στους 170 βαθμούς με αντίσταση.


Credits:
Lilqna Petrova
Μπαχάρι και κανέλα.
Λαχταριστό Τυρόψωμο