Κρουασάν αφρός με τυρί



ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΑΦΡΟΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

Αυτή η συνταγή είναι ένας συνδυασμός όλων των συνταγών που κατά καιρούς έχω αναρτήσει, για τυροπιτάκια και κρουασανάκια αλμυρά.
Κατά τη γνώμη μου είναι η πιο εύκολη, πετυχημένη και τα κρουασανοτυροπιτάκια βγαίνουν απερίγραπτα φουσκωτά, αφράτα και γευστικά.
Τέλεια για πρωινό, βραδινό, για το σχολείο, για τη δουλειά.

ΓΙΑ 24 ΚΡΟΥΑΣΑΝ
ΖΥΜΗ
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ και 60-80 γρ ακόμη
5 κ.γ. ξηρή μαγιά (18 γρ) δηλ. 2 φακελάκια και 1 κ.γ. επιπλέον
600 ml (γρ) γάλα πλήρες
200 ml σπορέλαιο
2 κ.σ ζάχαρη
1 ½ κ.γ. αλάτι
2 αυγά

ΓΕΜΙΣΗ
200 γρ τυρί κρέμα (1 συσκευασία)
200 γρ φέτα, σε τρίμματα με πιρούνι
200 γρ γκούντα, ψιλοτριμμένη
1 αυγό

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
2 κρόκοι χτυπημένοι με 2 κ.σ νερό
μια τσιμπιά αλάτι
λίγο σουσάμι (αν έχουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ ανακατεύω τα υλικά της γέμισης, καλύπτω με φιλμ και βάζω ψυγείο.
Ζεσταίνω το γάλα στα μικροκύματα, να μη με καίει στα χείλη, κρατάω το μισό και το υπόλοιπο το ρίχνω σε μπολ και ανακατεύω καλά μέσα του τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Αφήνω να περιμένει σε φούρνο που άναψα στους 40 βαθμούς αντιστάσεις.
Σε 5 - 10 λεπτά έχει αφρίσει και φουσκώσει.
Σε μεγάλο μπολ (4 ½ λίτ) χτυπάω τα αυγά με το σπορέλαιο και το γάλα που είχα κρατήσει.
Προσθέτω ανακατεύοντας την αφρισμένη μαγιά.
Ρίχνω το 1 κιλό αλεύρι και τελευταίο το αλάτι ανακατεύοντας τη ζύμη με κουτάλι και στη συνέχεια βάζω τα χέρια και ζυμώνω για 4-5 λεπτά. Συνήθως παίρνει και 60 γρ αλεύρι ακόμη ή και 80 ανάλογα με τον καιρό.
Την αδειάζω στον πάγκο και της κάνω 2-3 ζυμώματα.
Θέλω μια ζύμη που ξεκολλάει και είναι λεία και λίγο σφιχτή. ΟΧΙ ΣΚΛΗΡΗ.
Την ξαναβάζω στο μπολ, καλύπτω με φιλμ και βάζω στον φούρνο που τον ανάβω κατά διαστήματα στους 40 βαθμούς αντιστάσεις. 
Το χειμώνα επειδή τα σπίτια είναι κρύα η ζύμη χρειάζεται λίγη βοήθεια για να ανέβει. 
Το καλοκαίρι δεν είναι απαραίτητο. 
Την αφήνω να ανέβει περίπου 1 ώρα και να φουσκώσει πολύ.
Αδειάζω τη ζύμη στον πάγκο, την πατάω να ξεφουσκώσει, τη χωρίζω στα δύο (εγώ τη ζυγίζω) και κάθε κομμάτι το ανοίγω με τα χέρια σε στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου 36 έως 40 εκατοστά. 
Τη χωρίζω ακτινωτά στα 4 και κάθε τέταρτο σε 3. Δηλαδή 12 κομμάτια από κάθε κομμάτι ζύμης.
Κάθε τρίγωνο το πατάω λίγο στη βάση του να ανοίξει κι άλλο, βάζω 1 κ.γ. γέμιση και κλείνω.
Αραδιάζω σε ταψί ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνω τα κρουασάν σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν 20 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Στο μεταξύ καταπιάνομαι με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και μέχρι να ετοιμάσω τα επόμενα 12 κρουασάν, έχουν φουσκώσει τα πρώτα. 
Τα περνάω με κρόκο χτυπημένο με νερό και ελάχιστο αλάτι, πασπαλίζω με σουσάμι και φουρνίζω.
Ψήνω 23 λεπτά ακριβώς.
Μέχρι να ψηθούν έχω ετοιμάσει και τα επόμενα, τα έχω αφήσει να φουσκώνουν και φουρνίζω και αυτά.
Είναι το κάτι άλλο από εμφάνιση, υφή και γεύση.



Credits:
Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή
Οι Προκομμένες/οι - Συνταγές
Κρουασάν αφρός με τυρί