ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ
Η νοστιμιά του δεν περιγράφεται!!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο χωριάτικο τεμαχισμένο, 2,5 κιλά περίπου
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 3 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 κ.γ γεμάτο πελτέ
- 1 ποτηράκι χυμό ντομάτας
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- 1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Τεμαχίζω την κότα και αφαιρώ το περίσσιο λιπάκι.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι θωρακίζω καλά το κρέας μέχρι να πάρει ωραίο καραμελένιο χρώμα.
- Προσθέτω το κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένο, ανακινώ το σκεύος να ανταλλάξουν αρώματα και συνεχίζω τη σύβραση μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια.
- Προσθέτω τον πελτέ και τον καβουρδίζω ελαφρώς.
- Σβήνω με το κρασί κι αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω την ντομάτα που έχω κόψει σε κύβους και τον μαϊντανό.
- Αλατοπιπερώνω, ανακινώ το σκεύος και μόλις πάρει 1 - 2 χόχλους κατεβάζω από τη φωτιά.
- Γυρίζω το κρέας μέσα στην πήλινη γάστρα και προσθέτω το χυμό ντομάτας και 2 - 3 ποτήρια νερό (να μην σκεπάζει το κρέας, περίπου μέχρι τη μέση).
- Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω στους 190 βαθμούς για δύο ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Προσθέτω και τις μπάμιες και συνεχίζω για 40 λεπτά ακόμα.
- Αν βάλετε κατεψυγμένες μπάμιες τις βάζετε απευθείας από την κατάψυξη.
- Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο όμως μέχρι να αποκτήσει πάλι θερμοκρασία το φαγάκι σας για να ξεκινήσει να ψήνεται με τις μπάμιες.
- Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες, καθαρίστε περιμετρικά το κοτσάνι από τις μπάμιες , τοποθετήστε τες μέσα σε ταψάκι, πασπαλίστε με λίγο χοντρό αλάτι και ξύδι και αφήστε για δύο ώρες στον ήλιο.
- Ξεπλένετε τις μπάμιες και βάλτε τες σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί , πασπαλίστε με λαδάκι και ψήστε στο αερόθερμο, στους 200 βαθμούς ίσα να στεγνώσουν από τα υγρά που βγάζουν.
- Είναι έτοιμες για μαγείρεμα.
- Σε αυτό το στάδιο όταν παγώσουν μπορείτε να φυλάξετε σε σακουλάκια τροφίμων και να τις βάλετε κατάψυξη!