Αφράτο κέικ βανίλια - πορτοκάλι



ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


Υλικά

  • 500 γρ. Φαρίνα (το κοσκινίζω το αλεύρι, βγαίνει πιο αφράτο) ,
  • 360 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη,
  • 250 γρ. βούτυρο ή Βιτάμ πλάκα,
  • 125 μλ γάλα φρέσκο,
  • 125 μλ χυμό πορτοκάλι
  • 5 αβγά χωρισμένα,
  • 2 βανιλέτες ,
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • και μια πρέζα αλάτι...


Εκτέλεση

(ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ)
  1. Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτω έναν - έναν τους κρόκους από τα αβγά (τα ασπράδια τα χτυπάω σε μαρέγκα και τα προσθέτω στο τέλος με πολύ απαλές κινήσεις με τη σπάτουλα).
  3. Ρίχνω τη βανιλέτα, το ξύσμα και προσθέτω εναλλάξ φαρίνα με γάλα και χυμό πορτοκάλι, και τέλος τη μαρέγκα..
  4. Βουτυρώνω και αλευρώνω παρά πολύ καλά το ταψάκι μου, ρίχνω το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.
  5. (εγώ έχω βάλει κι ένα κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη, μου αρέσει πολύ το άρωμα).