Μπιφτεκόπιτες με πατάτες σαν τηγανητές και σπιτικό τζατζίκι

Σπιτικές μπιφτεκόπιτες με πατάτες φούρνου, τζατζίκι, φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδι

Τα μπιφτέκια ψημένα στο σχαροτήγανο και οι πατατούλες στο φούρνο σε λαδόκολλα σαν τηγανητές με τζατζικάκι, ντοματούλα, κρεμμυδάκι. Μπουκιά και συχώριο!


Υλικά για τα μπιφτέκια (περίπου 6 κομμάτια)

  • 500 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχάρι-χοιρινό) 
  • 4 φέτες ψωμί (χωρίς κόρα), μουλιασμένες σε νερό και καλά στιμμένες 
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
  • 1 κ.σ. μουστάρδα 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 2 κ.σ. ξύδι 
  • 1 αυγό 
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη 
  • Λίγο κύμινο και λίγη γλυκιά πάπρικα 
  • Ελαιόλαδο για το ψήσιμο 

Για τις πατάτες

  • 4-5 πατάτες 
  • Αλάτι 
  • Ελαιόλαδο 
  • Λαδόκολλα 

Για το τζατζίκι

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.) 
  • 1 αγγουράκι (τριμμένο και πολύ καλά στυμμένο) 
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες) 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 κ.σ. ξύδι 
  • Αλάτι κατά βούληση 

Για το σερβίρισμα

  • Πίτες για σουβλάκι 
  • Ντομάτα σε λεπτές φέτες 
  • Κρεμμύδι σε ροδέλες 


Εκτέλεση

Για τα μπιφτέκια

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το ψωμί (καλά στιμμένο), τα κρεμμύδια, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αυγό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. 
  2. Ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να αφρατέψει το μείγμα. 
  3. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. 
  4. Πλάθουμε μπιφτέκια με μέγεθος που να χωράει όμορφα σε πίτα. 
  5. Ζεσταίνουμε καλά το σχαροτήγανο, το λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο και τοποθετούμε μέσα τα μπιφτέκια. 
  6. Τα ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τα γυρίζουμε 2-3 φορές και τα πιέζουμε ελαφρά με σπάτουλα για να ψηθούν σωστά και να πάρουν ωραία ραβδώσεις. 

Για τις πατάτες: 

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σαν για τηγάνι. 
  2. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις στεγνώνουμε καλά με απορροφητική πετσέτα. 
  3. Τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλατίζουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια. 
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C με αέρα για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μοιάζουν με τηγανητές. 

Για το τζατζίκι: 

  1. Τρίβουμε το αγγουράκι στον τρίφτη και το στύβουμε πολύ καλά. 
  2. Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: γιαούρτι, σκόρδο, ελαιόλαδο, ξύδι και αλάτι. 
  3. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί. 
  4. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι ή το ξύδι, αν χρειάζεται.
  5. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. 

Για το σερβίρισμα: 

  1. Ζεσταίνουμε τις πίτες και τις γεμίζουμε με τζατζίκι, 1-2 φέτες ντομάτας, λίγο κρεμμύδι, ένα μπιφτέκι και μερικές πατατούλες. 
  2. Τυλίγουμε και απολαμβάνουμε αμέσως. 
  3. Αν θέλουμε, προσφέρουμε και με έξτρα τζατζίκι στο πλάι. 


Μυστικά επιτυχίας

  • Το μυστικό για ζουμερό μπιφτέκι είναι το καλό ζύμωμα και η ξεκούραση στο ψυγείο. 
  • Αν το σχαροτήγανο είναι πολύ καυτό, θα ροδίσει το εξωτερικό χωρίς να προλάβει να ψηθεί σωστά μέσα. Θέλουμε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
  • Οι πατάτες πρέπει να στεγνώσουν πολύ καλά πριν μπουν στον φούρνο, για να γίνουν τραγανές.



Δημιουργός συνταγής: Marina Hatzidaki

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!