Τα μπιφτέκια ψημένα στο σχαροτήγανο και οι πατατούλες στο φούρνο σε λαδόκολλα σαν τηγανητές με τζατζικάκι, ντοματούλα, κρεμμυδάκι. Μπουκιά και συχώριο!
Υλικά για τα μπιφτέκια (περίπου 6 κομμάτια)
- 500 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχάρι-χοιρινό)
- 4 φέτες ψωμί (χωρίς κόρα), μουλιασμένες σε νερό και καλά στιμμένες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 αυγό
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Λίγο κύμινο και λίγη γλυκιά πάπρικα
- Ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για τις πατάτες
- 4-5 πατάτες
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- Λαδόκολλα
Για το τζατζίκι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
- 1 αγγουράκι (τριμμένο και πολύ καλά στυμμένο)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- Αλάτι κατά βούληση
Για το σερβίρισμα
- Πίτες για σουβλάκι
- Ντομάτα σε λεπτές φέτες
- Κρεμμύδι σε ροδέλες
Εκτέλεση
Για τα μπιφτέκια
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το ψωμί (καλά στιμμένο), τα κρεμμύδια, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αυγό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να αφρατέψει το μείγμα.
- Σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Πλάθουμε μπιφτέκια με μέγεθος που να χωράει όμορφα σε πίτα.
- Ζεσταίνουμε καλά το σχαροτήγανο, το λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο και τοποθετούμε μέσα τα μπιφτέκια.
- Τα ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τα γυρίζουμε 2-3 φορές και τα πιέζουμε ελαφρά με σπάτουλα για να ψηθούν σωστά και να πάρουν ωραία ραβδώσεις.
Για τις πατάτες:
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σαν για τηγάνι.
- Τις ξεπλένουμε με νερό και τις στεγνώνουμε καλά με απορροφητική πετσέτα.
- Τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλατίζουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C με αέρα για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μοιάζουν με τηγανητές.
Για το τζατζίκι:
- Τρίβουμε το αγγουράκι στον τρίφτη και το στύβουμε πολύ καλά.
- Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: γιαούρτι, σκόρδο, ελαιόλαδο, ξύδι και αλάτι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι ή το ξύδι, αν χρειάζεται.
- Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Για το σερβίρισμα:
- Ζεσταίνουμε τις πίτες και τις γεμίζουμε με τζατζίκι, 1-2 φέτες ντομάτας, λίγο κρεμμύδι, ένα μπιφτέκι και μερικές πατατούλες.
- Τυλίγουμε και απολαμβάνουμε αμέσως.
- Αν θέλουμε, προσφέρουμε και με έξτρα τζατζίκι στο πλάι.
Μυστικά επιτυχίας
- Το μυστικό για ζουμερό μπιφτέκι είναι το καλό ζύμωμα και η ξεκούραση στο ψυγείο.
- Αν το σχαροτήγανο είναι πολύ καυτό, θα ροδίσει το εξωτερικό χωρίς να προλάβει να ψηθεί σωστά μέσα. Θέλουμε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Οι πατάτες πρέπει να στεγνώσουν πολύ καλά πριν μπουν στον φούρνο, για να γίνουν τραγανές.