Κέλλοι από το Κρανίδι (Παραδοσιακά λαδοκούλουρα)



ΚΕΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ..ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

Μοσχοβολάνε και είναι πεντανόστιμα, τραγανά και υγιεινά.
Με αγνό ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και δύο ειδών άλευρα.
Το σουσάμι στη ζύμη είναι προαιρετικό αλλά έχει ευεργετικές ιδιότητες ενώ προσδίδει άρωμα και υφή!
Οι Κέλλοι είναι σχετικά άγλυκα κουλουράκια της Αργολίδας.
Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε και μικρά πλεξουδάκια.

ΔΟΣΗ για 30 Κέλλους (ή 46 μικρά πλεξουδάκια)
1 κούπα (250 ml) ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη (210 γρ)
1 κούπα (250 ml) χυμός πορτοκαλιού
50 ml κονιάκ (μισό φλυτζανάκι ελληνικού καφέ)
250 γρ φαρίνα (που φουσκώνει μόνη της)
500 γρ αλεύρι κίτρινο σταρένιο (έβαλα Λήμνου στην πράσινη σακούλα)
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλλα
¾ κ.γ. γαρύφαλλο
1 γεμάτη χούφτα σουσάμι (ελαφρά καβουρδισμένο σε τηγανάκι και να έχει κρυώσει)

Σε λεκάνη ρίχνω ζάχαρη, λάδι, κανέλλα, γαρύφαλλο και κονιάκ και ανακατεύω με αυγοδάρτη.
Διαλύω τη σόδα στο χυμό - με προσοχή γιατί φουσκώνει - και τη ρίχνω στη λεκάνη ανακατεύοντας.
Ανακατεύω το πρόσθετο μπέικιν στη φαρίνα και τη ρίχνω στη λεκάνη ανακατεύοντας με αυγοδάρτη να γίνει λείο το μίγμα.
Στο τέλος προσθέτω το σουσάμι και σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια ώστε να απορροφηθεί. Η ζύμη θα κολλάει πολύ στα χέρια μας.
Την πατάμε στη λεκάνη να γίνει λεία η επιφάνειά της και θα δούμε να κολλάει λίγο στα ακροδάχτυλά μας. Έτσι πρέπει να είναι!
Το αλεύρι το ρίχνουμε σε 3 - 4 δόσεις και μπορεί να χρειαστούν 1 - 2 κουταλιές λιγότερο ή περισσότερο.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με μεβράνη και αφήνουμε στον πάγκο για 15 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Με κομμάτια ζύμης, σαν βερύκοκα, 50 γρ το καθένα, πλάθουμε κορδόνια με λεπτότερες άκρες που τις ενώνουμε, σαν ένα μεγάλο δάκρυ.
Ψήνουμε 24 λεπτά, ώστε να γίνουν τραγανά.
Εάν φτιάξουμε μικρά πλεξουδάκια, χρησιμοποιούμε κομματάκια ζύμης των 32 γρ. και ψήνουμε 22 λεπτά.

ΠΗΓΗ: Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή