
ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΟ, ΑΧΛΑΔΙ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ
Αφράτο και υγρό κέικ με μήλο, αχλάδι και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Αρωματικό και πλούσιο, φτιάχνεται εύκολα και γεμίζει το σπίτι με άρωμα φθινοπώρου.
Υλικά
- 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα, 500 γρ.)
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, χλιαρό
- 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι Βιτάμ (ή άλλο φυτικό βούτυρο), σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 μεγάλα μήλα
- 2 ώριμα αχλάδια
- μια χούφτα (περίπου ½ φλιτζάνι) καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα στο μούλτι
- 1 χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα ολόκληρα, για το πασπάλισμα
- Κανέλα και λίγη επιπλέον ζάχαρη για το πασπάλισμα των φρούτων
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή φόρμα για κέικ.
- Χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρεμώδη.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ανακατεύουμε το μπέικιν με το χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ρίχνουμε τη βανίλια, την κανέλα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη φαρίνα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο, ελαστικό μείγμα.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τα αχλάδια σε ροδέλες.
- Ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Στρώνουμε μια στρώση με ροδέλες μήλου, πασπαλίζουμε λίγη κανέλα και ζάχαρη, και επαναλαμβάνουμε με τις ροδέλες από αχλάδι.
- Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με τα ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού ή το ξυλάκι.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε.
