Κέικ με μήλο, αχλάδι και αμύγδαλα καβουρδισμένα

Κέικ με μήλο, αχλάδι και αμύγδαλα σε πιατέλα πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΟ, ΑΧΛΑΔΙ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ


Αφράτο και υγρό κέικ με μήλο, αχλάδι και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Αρωματικό και πλούσιο, φτιάχνεται εύκολα και γεμίζει το σπίτι με άρωμα φθινοπώρου.


Υλικά

  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα, 500 γρ.)
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, χλιαρό
  • 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι Βιτάμ (ή άλλο φυτικό βούτυρο), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 2 μεγάλα μήλα
  • 2 ώριμα αχλάδια
  • μια χούφτα (περίπου ½ φλιτζάνι) καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα στο μούλτι
  • 1 χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα ολόκληρα, για το πασπάλισμα
  • Κανέλα και λίγη επιπλέον ζάχαρη για το πασπάλισμα των φρούτων


Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. 
  2. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή φόρμα για κέικ.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρεμώδη.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα.
  6. Ρίχνουμε τη βανίλια, την κανέλα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά.
  7. Προσθέτουμε σταδιακά τη φαρίνα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο, ελαστικό μείγμα.
  8. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τα αχλάδια σε ροδέλες.
  9. Ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Στρώνουμε μια στρώση με ροδέλες μήλου, πασπαλίζουμε λίγη κανέλα και ζάχαρη, και επαναλαμβάνουμε με τις ροδέλες από αχλάδι.
  11. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  12. Πασπαλίζουμε με τα ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
  13. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού ή το ξυλάκι.
  14. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε.

Κέικ με μήλο, αχλάδι και αμύγδαλαΚέικ με μήλο, αχλάδι και αμύγδαλαΚέικ με μήλο, αχλάδι και αμύγδαλα

Δημιουργός συνταγής: Κατερίνα Βλάσση

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!