Εκμέκ Κανταΐφι


ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

Υλικά
300 γρ. κανταΐφι
150 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:
380 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
65 γρ κορν φλάουρ
230 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
2 βόλοι μαστίχα Χίου
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
55 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια.

Για τη σαντιγί:
450-500 ml κρέμα γάλακτος κρύα με 35% λιπαρά
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη

1/2 κ.γ. κανέλα για γαρνίρισμα
70 γρ φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα.

Εκτέλεση
1) Ξάνω το κανταΐφι, ανοίγοντας τις κλωστές του μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος 22×31 εκ.
2) Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει, για 30 λεπτά περίπου.
3) Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα να βράσουν για 5 λεπτά.
Το κατεβάζω από την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
4) Όταν ετοιμαστεί το κανταΐφι, όπως είναι ζεστό του ρίχνω διάσπαρτα το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει.
5) Σε μια κατσαρόλα βάζω το κρύο γάλα και μέσα του διαλύω το κορν φλάουρ.
6) Χτυπάω στο γουδί 1/2 κ.σ. ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα να γίνουν σκόνη.
7) Την προσθέτω κι αυτή στην κατσαρόλα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τις βανίλιες.
8) Αφήνω το γάλα να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
9) Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω λίγο από το γάλα της κατσαρόλας(σταδιακά 2 κουταλιές).Έπειτα επαναφέρω το μείγμα σε δύο δόσεις στην κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς.
10) Ανακατεύω με την κουτάλα απαλά αλλά συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα.
11) Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτω το κρύο βούτυρο, ανακατεύω να λιώσει και ρίχνω την κρέμα σε ένα επίπεδο σκεύος, σκεπάζοντας την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της(για να μην δημιουργηθεί κρούστα).
12) Την αφήνω να κρυώσει τελείως.
13) Για την σαντιγί χτυπάω με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σφίξει δημιουργώντας κορυφές(όχι περισσότερο από 7 λεπτά).
Την σκεπάζω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.
14) Μοντάρω το Εκμέκ αφού έχει κρυώσει καλά το κανταΐφι. Με το σύρμα ανακατεύω πρώτα την κρέμα να ενωθεί και να αφρατέψει και την απλώνω ομοιόμορφα πάνω του.
15) Συνεχίζω όμοια με την σαντιγί και γαρνίρω με λίγη κανέλα που κοσκινίζω στην επιφάνεια του.
Τέλος πασπαλίζω με τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
16) Σκεπάζω το σκεύος και το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει για 4-5 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα, να ενωθούν τα υλικά και να μπορέσω να σερβίρω.

Credits:
Ελενη Τσιουκανη
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ