Σοκολατόπιτα


ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

Σιρόπι
400 γρ. νερό ή γάλα
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. καφέ στιγμιαίο
30 γρ. κακάο
1 κ.σ. κονιάκ

Για τη σοκολατόπιτα
3 αβγά, μεσαία
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
90 γρ. ηλιέλαιο
90 γρ. νερό, ή γάλα
40 γρ. κακάο
130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο
180 γρ. γάλα
200 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον καφέ, το κακάο, το κονιάκ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη σοκολατόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Στη συνέχεια, βάζουμε πολύ αργά το ηλιέλαιο, το νερό και αφαιρούμε από το μίξερ.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι και τα κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 32x25 εκ. και βάζουμε μέσα όλο το μείγμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε και όσο είναι καυτή βάζουμε το κρύο σιρόπι.
Περιμένουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Γλάσο
Ζεσταίνουμε πολύ καλά το γάλα, το ρίχνουμε στη σπασμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Το απλώνουμε πάνω στο γλυκό.


Credits:
Eleni Kalaitzidou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ