Χαλλουμωτές και ελιοτές τυλιχτές



ΧΑΛΛΟΥΜΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΙΟΤΕΣ ΤΥΛΙΧΤΕΣ

Υλικά
Για 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο βάζουμε:
1 ποτήρι λάδι
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σιμιγδάλι
1/2 κ.γ. μαστίχα,
λίγο μαχλέπι
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή αναψυκτικό
1 ,5 ποτήρι χλιαρό νερό (εξαρτάται από το αλεύρι)

Γέμιση
950 γρ. χαλούμι ή 850 γρ. χαλούμι και 100 γρ. αναρή φρέσκια αλατισμένη
δυόσμο φρέσκο
1 - 2 κουταλιές ελαιόλαδο ή νερό
σουσάμι
1 αυγό

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι, λάδι, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά και τα τρίβουμε με τα χέρια μας (εγώ έκανα τη ζύμη στο μίξερ).
Μετά προσθέτουμε το χυμό ή αναψυκτικό και το νερό, να ζυμωθούν και να ενωθούν καλά.
Βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει (50 - 59 λεπτά).
Κόβουμε το χαλούμι σε μικρά κυβάκια (λιώνουμε και την αναρή), κόβουμε το δυόσμο και τα ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε φύλλο (190 γρ. περίπου το καθένα).
Χαράζουμε 2 εκατοστά μέσα από τις άκρες τα ανοίγματα, με το εργαλείο που κόβουν την πίτσα.
Στα 2 εκατοστά ζύμης βάζουμε νερό για να κολλά και να μην ανοίξουν ή φουσκώσουν.
Στο υπόλοιπο φύλλο απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε σχήμα κυλίνδρου.
Την περνάμε με το πινέλο αυγό για να κολλά το σουσάμι ή αν είναι μουσκεμένο το σουσάμι κολλά χωρίς αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις.

Με την ίδια ζύμη και τρόπο γίνονται και οι ελιοτές.

Γέμιση
2,5 ποτήρια ελιές, καθαρισμένες και κομμένες
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο ή φρέσκα κρεμμυδάκια
δυόσμο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο
κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 - 2 κ.σ. ελαιόλαδο
σουσάμι
 


Credits:
Despo Ermogenous
Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)
Χαλλουμωτές και ελιοτές τυλιχτές