Χαλλουμωτές και ελιοτές τυλιχτές



ΧΑΛΛΟΥΜΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΙΟΤΕΣ ΤΥΛΙΧΤΕΣ


Υλικά

  • Για 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο βάζουμε:
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σιμιγδάλι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα,
  • λίγο μαχλέπι
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή αναψυκτικό
  • 1 ,5 ποτήρι χλιαρό νερό (εξαρτάται από το αλεύρι)

Γέμιση
  • 950 γρ. χαλούμι ή 850 γρ. χαλούμι και 100 γρ. αναρή φρέσκια αλατισμένη
  • δυόσμο φρέσκο
  • 1 - 2 κουταλιές ελαιόλαδο ή νερό
  • σουσάμι
  • 1 αυγό


Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το αλεύρι, λάδι, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά και τα τρίβουμε με τα χέρια μας (εγώ έκανα τη ζύμη στο μίξερ).
  2. Μετά προσθέτουμε το χυμό ή αναψυκτικό και το νερό, να ζυμωθούν και να ενωθούν καλά.
  3. Βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει (50 - 59 λεπτά).
  4. Κόβουμε το χαλούμι σε μικρά κυβάκια (λιώνουμε και την αναρή), κόβουμε το δυόσμο και τα ανακατεύουμε. 
  5. Ανοίγουμε φύλλο (190 γρ. περίπου το καθένα).
  6. Χαράζουμε 2 εκατοστά μέσα από τις άκρες τα ανοίγματα, με το εργαλείο που κόβουν την πίτσα.
  7. Στα 2 εκατοστά ζύμης βάζουμε νερό για να κολλά και να μην ανοίξουν ή φουσκώσουν. 
  8. Στο υπόλοιπο φύλλο απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε σχήμα κυλίνδρου.
  9. Την περνάμε με το πινέλο αυγό για να κολλά το σουσάμι ή αν είναι μουσκεμένο το σουσάμι κολλά χωρίς αυγό. 
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις. 

Με την ίδια ζύμη και τρόπο γίνονται και οι ελιοτές.

Γέμιση

  • 2,5 ποτήρια ελιές, καθαρισμένες και κομμένες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο ή φρέσκα κρεμμυδάκια
  • δυόσμο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο
  • κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1 - 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • σουσάμι
 


Δημιουργός συνταγής: Despo Ermogenous

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!