
ΧΑΛΛΟΥΜΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΙΟΤΕΣ ΤΥΛΙΧΤΕΣ
Υλικά
- Για 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο βάζουμε:
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. σιμιγδάλι
- 1/2 κ.γ. μαστίχα,
- λίγο μαχλέπι
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή αναψυκτικό
- 1 ,5 ποτήρι χλιαρό νερό (εξαρτάται από το αλεύρι)
Γέμιση
- 950 γρ. χαλούμι ή 850 γρ. χαλούμι και 100 γρ. αναρή φρέσκια αλατισμένη
- δυόσμο φρέσκο
- 1 - 2 κουταλιές ελαιόλαδο ή νερό
- σουσάμι
- 1 αυγό
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι, λάδι, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά και τα τρίβουμε με τα χέρια μας (εγώ έκανα τη ζύμη στο μίξερ).
- Μετά προσθέτουμε το χυμό ή αναψυκτικό και το νερό, να ζυμωθούν και να ενωθούν καλά.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει (50 - 59 λεπτά).
- Κόβουμε το χαλούμι σε μικρά κυβάκια (λιώνουμε και την αναρή), κόβουμε το δυόσμο και τα ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε φύλλο (190 γρ. περίπου το καθένα).
- Χαράζουμε 2 εκατοστά μέσα από τις άκρες τα ανοίγματα, με το εργαλείο που κόβουν την πίτσα.
- Στα 2 εκατοστά ζύμης βάζουμε νερό για να κολλά και να μην ανοίξουν ή φουσκώσουν.
- Στο υπόλοιπο φύλλο απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε σχήμα κυλίνδρου.
- Την περνάμε με το πινέλο αυγό για να κολλά το σουσάμι ή αν είναι μουσκεμένο το σουσάμι κολλά χωρίς αυγό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις.
Με την ίδια ζύμη και τρόπο γίνονται και οι ελιοτές.
Γέμιση
- 2,5 ποτήρια ελιές, καθαρισμένες και κομμένες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο ή φρέσκα κρεμμυδάκια
- δυόσμο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο
- κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 1 - 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- σουσάμι