Τρίφτη μυρωδάτη και νηστίσιμη μηλόπιτα


ΤΡΙΦΤΗ ΜΥΡΩΔΑΤΗ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ 

Υλικά
1 μέτρια κούπα σπορέλαιο (200 γρ.)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 μέτρια κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 μπεικιν

Για τη γέμιση
5 μήλα πράσινα (εγώ βάζω καί κόκκινα)
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα
1 βανίλια

Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για τη γέμιση
Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη και στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι (με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα).
Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα.
Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Λαδώνουμε μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και τοποθετούμε τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι μας, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας μας, ταιριάζοντας με τα χέρια.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Υ.γ. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αμύγδαλα καί καρύδια στο μείγμα των μήλων!


Credits:
Rania Mantopoulou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ