Ανεβατά προζυμένια Κρητικά Καλιτσούνια

 

ΑΝΕΒΑΤΑ ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ!!

Απλά υπέροχα!!!
Δεν υπάρχει σπιτικό που να μην τα φτιάχνει και να μην έχει στο πασχαλινό τραπέζι ή να μην κεράσει τους μουσαφίρηδες την περίοδο αυτή ένα καλιτσούνι με μια ρακί!!!!
Μετά από πέντε ολόκληρες ημέρες προετοιμασίας του προζυμιού, ήρθαν και οι φρέσκοι ανθότυροι, είναι έτοιμα τα καλιτσούνια μας και ξεκουράζονται στα νεραντζόφυλλα!!
Μοσχοβολάει το σπίτι μας!!!
Πολύ δύσκολη παρασκευή αλλά αξίζει τον κόπο!!!

Χρειαζόμαστε 3 κιλά αλεύρι

Υλικά για κάθε κιλό αλεύρι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι Αμερικάνικο Robin hood ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις πάντα κοσκινισμένο
1 ποτήρι του νερού λάδι, ελαιόλαδο
4 αυγά
1,5 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό, εδώ προσοχή μπορεί να μην πάρει όλο το γάλα γι αυτό το ρίχνουμε λίγο - λίγο, μπορεί η ζύμη μας να είναι έτοιμη και με το ένα ποτήρι ή και με λίγο ακόμη.

Για τη συνταγή με 3 κιλά αλεύρι, το ένα κιλό θα γίνει προζύμι μοιράζοντας το 4 - 5 φορές όταν αναπιάνουμε το προζύμι. Ενδέχεται να μη χρειαστεί όλο το κιλό το αλεύρι !!!!
Νερό για το προζύμι μόνο εμφιαλωμένο και πολύ χλιαρό

Το πρωί ανακατεύουμε 1 φλιτζάνι ΑΛΕΥΡΙ με ½ φλιτζάνι ΝΕΡΟ σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή με μεμβράνη.
Κλείνουμε το δοχείο, το σκεπάζουμε με βαριά πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνουμε το μείγμα σε μέρος μακριά από ρεύματα ή κρύο μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. Δηλαδή 24 ώρες!
Κατά τη διάρκεια του 24ωρου ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι το χυλό για να παίρνει αέρα, 5 - 6 φορές.
Κανονικά τώρα πρέπει να έχει κάνει μικρές φουσκίτσες.
Προσθέτουμε ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ, λίγη ΖΑΧΑΡΗ για να ταΐσουμε τους μύκητες και ΑΛΕΥΡΙ από το κιλό του προζυμιού.
Επαναλαμβάνουμε τόσες φορές τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το κιλό το αλεύρι.
Τώρα (μετά 4 ή 5 επαναλήψεις), θα πρέπει να έχει φουσκώσει αρκετά και να μυρίζει με την χαρακτηριστική ευχάριστη ξινή μυρωδιά.
Μην σας απογοητεύει αν αργεί. Μπορεί να αργεί και να θέλει κι άλλο τάισμα αλλά θα γίνει.
Προσοχή κάθε φορά προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και τόσο νερό ώστε να είναι η ζύμη αραιή σαν πηχτός χυλός. 

Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, δυνατό και ανεβασμένο καλά, βάζουμε σε μια λεκάνη το προζύμι και τα υλικά του ενός κιλού αλευριού δηλαδή:
1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο (δηλαδή από τα δύο κιλά που έχουμε θα χρησιμοποιήσουμε τώρα το ένα κιλό)
1 ποτήρι λάδι 
1 ποτήρι ζάχαρη 
4 αυγά, χτυπημένα ελαφρά στο χέρι
1,5 ποτήρι γάλα χλιαρό (λίγο - λίγο το γάλα γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο)
και ζυμώνουμε. 
Αν η ζύμη μας είναι πολύ αραιή προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 12 τουλάχιστον ώρες σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με κουβέρτα.
Εγώ το βάζω στο φούρνο τον οποίο έχω προθερμάνει στους 50 βαθμούς. 

Όταν φουσκώσει καλά, προσθέτουμε από το υπόλοιπο ένα κιλό αλεύρι που έχουμε, το 1/2 κιλό ΑΛΕΥΡΙ, 1/2 ποτήρι ΖΑΧΑΡΗ, 1/2 ποτήρι ΛΑΔΙ, 2 χτυπημένα ΑΥΓΑ και το μισό ΓΑΛΑ από το ενάμιση ποτήρι.
Ζυμώνουμε για να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί.
Αφήνουμε πάλι για 12 ώρες να ξαναφουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα υπόλοιπα 500 γρ. ΑΛΕΥΡΙ, 1/2 ποτήρι ΛΑΔΙ, 1/2 ποτήρι ΖΑΧΑΡΗ και 2 ΑΥΓΑ χτυπημένα ελαφρά στο χέρι και το υπόλοιπο ΓΑΛΑ .
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει καλά σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει καλά το ζυμάρι μας προσθέτουμε 1 κεσέ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΛΗΡΕΣ 200 γρ. και ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ΑΛΕΥΡΙ. Προσοχή η ζύμη μαλακιά και αφράτη!
Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο για 30 λεπτά και ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε τα καλιτσούνια.
Το ζυμάρι μας στη λεκάνη όταν φουσκώνει πρέπει να είναι σκεπασμένο με μεμβράνη για να μη ξεραίνεται και να κρατάει την υγρασία του και από πάνω βάζουμε τις κουβέρτες.
Πλάθουμε τα καλιτσούνια σε ότι σχέδιο θέλουμε, εκτός από λυχναράκια γιατί δε θα κρατήσουν το σχέδιο τους όταν φουσκώσουν.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ανάποδα για να κάνουν όμορφο πρόσωπο.
Όταν φουσκώσουν τα βάζουμε στα ταψιά από την καλή μεριά, τα αλείφουμε με ΑΥΓΟ, πασπαλίζουμε με ΣΟΥΣΑΜΙ και ψήνουμε στις 160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Όταν ψηθούν τα τοποθετούμε πάνω σε πλυμένα και καλά σκουπισμένα από την υγρασία νερατζόφυλλα ή λεμονόφυλλα για να πάρουν τα άρωμά τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Γέμιση:
2,5 κιλά γλυκιά μυζήθρα
2 - 3 κούπες ζάχαρη 
2 αυγά μόνο τους κρόκους
2 κουταλιές της σούπας μέλι 
2 κουταλάκια κανέλα, 
βανίλια υγρή 
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

Περνάμε τη μυζήθρα από τον ψιλό κλασσικό μύλο του πουρέ ή δουλεύουμε τη μυζήθρα μας στον κάδο του μίξερ με το εργαλείο Κάπα για να αφρατέψει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε καλά για να ενσωματωθούν. 
Η ζάχαρη είναι στη δική σας ευχέρεια και πόσο γλυκά τα θέλετε. Δοκιμάστε τη γέμιση και προσθέστε αν θέλετε ή μην τη βάλετε όλη.


Credits: