Καρυδόπαστα



ΚΑΡΥΔΟΠΑΣΤΑ

Για την πίτα:
12 αυγά χωρισμένα (κρόκους - ασπράδια),
1 πρέζα αλάτι,
12 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
12 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα (ελαφρά περασμένη στο multi - 200 γρ. περίπου),
12 κουταλιές της σούπας φρυγανιά (7-8 φρυγανιές κλασικές),
1 - 2 κουταλιες σιμιγδάλι χονδρό,
1 - 2 κουταλιές αλεύρι,
1 μπέικιν,
1/2 κουταλάκι γλ. γαρύφαλλο
1 κουταλάκι γλ. κανέλα,
ξύσμα 1 πορτοκαλιού με το χυμό του
και 50 ml κονιάκ (1 φλυτζανακι του καφε κλασικό)

Για το σιρόπι:
2 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη,
2 1/2 ποτήρια νερό,
2 ξυλάκια κανέλας,
1 κουταλιά χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:
Χτυπάω 12 κρόκους με τη ζάχαρη, ώσπου να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
Παράλληλα σε άλλο μίξερ χτυπάω 12 ασπράδια με μια πρέζα αλάτι να γίνουν μαρέγκα.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνω τα στερεά: καρυδόψιχα με το αλεύρι, τη φρυγανιά, το σιμιγδάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα + χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ και ανακατεύω καλά.
Συμπληρώνω το μείγμα των κρόκων και ανακατεύω από κάτω προς τα πάνω σιγά σιγά μη φύγει ο αέρας.
Το ίδιο με το μείγμα της μαρεγκας.
Θέλει πολύ προσοχή στο ανακάτεμα για να γίνει αφράτο το μείγμα και να μην φύγει ο αέρας. Από κάτω προς τα πάνω.
Ταψί 34 Χ 24 βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Όταν βγει πλέον ελέγχω με το μαχαίρι και κάνω ελαφρά τρύπες.
Αφήνω να κρυώσει.
Παρασκευάζω το σιρόπι. Από την ώρα βρασμού κρατάω 5 λεπτά.
Σιροπιάζω το γλυκό και αφήνω να το τραβήξει όλο.
Ετοιμάζω garni (2 σακουλάκια) με γάλα κρύο. Εγώ βάζω λίγη βανίλια υγρή ή πικραμύγδαλου.
Από πάνω καρύδι τριμμένο ή και σοκολάτα, κεράσι γλυκό κτλ…



Credits:
Σοφία Ριτζάλη
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ