ΚΑΡΥΔΟΠΑΣΤΑ
Υλικά
- Για την πίτα:
- 12 αυγά χωρισμένα (κρόκους - ασπράδια),
- 1 πρέζα αλάτι,
- 12 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
- 12 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα (ελαφρά περασμένη στο multi - 200 γρ. περίπου),
- 12 κουταλιές της σούπας φρυγανιά (7-8 φρυγανιές κλασικές),
- 1 - 2 κουταλιες σιμιγδάλι χονδρό,
- 1 - 2 κουταλιές αλεύρι,
- 1 μπέικιν,
- 1/2 κουταλάκι γλ. γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι γλ. κανέλα,
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού με το χυμό του
- και 50 ml κονιάκ (1 φλυτζανακι του καφε κλασικό)
Για το σιρόπι:
- 2 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη,
- 2 1/2 ποτήρια νερό,
- 2 ξυλάκια κανέλας,
- 1 κουταλιά χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
- Χτυπάω 12 κρόκους με τη ζάχαρη, ώσπου να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
- Παράλληλα σε άλλο μίξερ χτυπάω 12 ασπράδια με μια πρέζα αλάτι να γίνουν μαρέγκα.
- Σε μεγάλο μπολ ρίχνω τα στερεά: καρυδόψιχα με το αλεύρι, τη φρυγανιά, το σιμιγδάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα + χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ και ανακατεύω καλά.
- Συμπληρώνω το μείγμα των κρόκων και ανακατεύω από κάτω προς τα πάνω σιγά σιγά μη φύγει ο αέρας.
- Το ίδιο με το μείγμα της μαρεγκας.
- Θέλει πολύ προσοχή στο ανακάτεμα για να γίνει αφράτο το μείγμα και να μην φύγει ο αέρας. Από κάτω προς τα πάνω.
- Ταψί 34 Χ 24 βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
- Όταν βγει πλέον ελέγχω με το μαχαίρι και κάνω ελαφρά τρύπες.
- Αφήνω να κρυώσει.
- Παρασκευάζω το σιρόπι. Από την ώρα βρασμού κρατάω 5 λεπτά.
- Σιροπιάζω το γλυκό και αφήνω να το τραβήξει όλο.
- Ετοιμάζω garni (2 σακουλάκια) με γάλα κρύο. Εγώ βάζω λίγη βανίλια υγρή ή πικραμύγδαλου.
- Από πάνω καρύδι τριμμένο ή και σοκολάτα, κεράσι γλυκό κτλ…
