Λαδοκούλουρα με κανέλα



ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ


Παραδοσιακά λαδοκούλουρα με κανέλα που είναι η τέλεια συνοδεία για τον καφέ μας! 

Υλικά

  • 1 ποτήρι (περίπου 200 ml) ελαιόλαδο ή ελαφρύ σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό
  • 1,5 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα (την προσθέτουμε μέσα στον χυμό)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • Περίπου 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως λίγο λιγότερο ή περισσότερο, αναλόγως την απορροφητικότητα)


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την πορτοκαλάδα και προσθέτουμε τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά – το μείγμα θα αφρίσει.
  2. Προσθέτουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ξανά.
  4. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρα, ανάλογα με τον φούρνο μας).
  6. Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα που μας αρέσει (πλεξούδες, δαχτυλίδια ή απλά μπαστουνάκια) και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  7. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απαλά. Προσέχουμε να μη σκληρύνουν – πρέπει να μείνουν αφράτα.
  8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσουμε σε κουτί ή μεταλλικό δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκα.


Δημιουργός συνταγής: Μαρια Ροβιθακη