Κανταΐφι παραδοσιακό της γιαγιάς

Κανταίφι παραδοσιακό της γιαγιάς

ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


Της γιαγιάς μου, Μ.Ασίας, Αϊβαλή!


Υλικά

  • 1 κιλό κανταΐφι 
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο και 100 γρ. Φυτίνη είτε έλαιο (εγω Φυτίνη)

Για τη Γέμιση
  • 1/2 κιλό σαν-φιστίκ (φιστίκια Αιγίνης) ελαφρώς τριμμένα με το χέρι ή με μπλέντερ (ελαφρά)
  • 1,5 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι καβουρδισμένο και τριμμένο 
  • 3 κ.σ. φρυγανιά 
  • 3 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1/2 φλ του καφέ λικέρ ή κονιάκ 
  • λιγουλάκι ξύσμα λεμονιού, προαιρετικά
(ΟΛΑ τα παραπάνω τα αναμιγνύουμε)

Για το Σιρόπι
  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 350 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλ. τσ. μέλι καλό
  • 2 βανίλιες


Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνω πολύ καλά ένα ταψί ή πυρέξ.
  2. Στον πάγκο εργασίας ξεδιπλώνω τα μαλλιά κανταΐφι ώστε να ανοίξει η πλέξη και κόβω δεξιά και αριστερά στις άκρες με ψαλίδι κουζίνας για να βγουν όλα το ιδιο μέγεθος (είναι περίπου 30-40 πόντοι).
  3. Παίρνω μια τούφα και την τοποθετώ μπροστά μου, την ξαίνω (την αραιώνω χωρίς να την χαλάσω), στην ακρη της τοποθετώ μια γεμάτη κ.σ. από το μίγμα καρυδιού, με πινέλο ή ψεκαστήρα κουζίνας βουτυρώνω την υπόλοιπη (ουρά να πω) και αρχίζω να τυλίγω ρολάκι.
  4. Τοποθετώ στο ταψί και πάλι βουτυρώνω το κανταϊφάκι.
  5. Κάνω το ίδιο και με το υπόλοιπο κανταΐφι.
  6. Τέλος ξαναβουτυρώνω.
  7. Ρίχνω από πάνω λίγα καρφάκια γαρίφαλο (καμιά δεκαριά).
  8. Ψήνω στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν.
  9. Τα προσέχω ώστε να ροδίσουν και να μην αρπάξουν.
  10. Βγάζω από το φούρνο. Δεν τα αφήνω ποτέ μέσα.

Για το Σιρόπι 
  1. 10 λεπτά σε βρασμό ζάχαρη με νερό.
  2. Όσο βράζει δεν ανακατεύουμε ποτέ!!
  3. Σβήνω και ρίχνω μέλι, χυμό λεμονιού, βανίλιες και κάνω ένα γρήγορο ανακάτεμα μια φορά με καθαρό στεγνό κουτάλι.
  4. Περιχύνω τα κανταΐφια, ΖΕΣΤΟ - ΚΡΥΟ ένα από τα δύο.
  5. Αφήνω να τραβήξει αρκετή ώρα.
  6. Ενημερώνω τους πάντες να μην βάλουν χέρι γιατί θα ζαχαρώσει!

Παρατηρήσεις
  1. Δεν τρώμε ποτέ από το ταψί… θα ζαχαρώσει!!
  2. Όταν τραβήξει τοποθετώ σε πιατέλα και πάλι για να φάμε ΠΑΝΤΑ σε πιάτο!
  3. Αν περισσέψει γέμιση την κρατάμε σε μπολ στο ψυγείο, όπως και τα μαλλιά κανταΐφι, για άλλη χρήση ή ακόμα και για τον μπακλαβά μας αν κάνω. Αν είναι λίγα τα μαλλιά τα ψιλοκόβω στη γέμιση του μπακλαβά αν θέλω.

Κανταίφι παραδοσιακό της γιαγιάςΚανταίφι παραδοσιακό της γιαγιάςΚανταίφι παραδοσιακό της γιαγιάς

ΠΗΓΗ: Eleni Lyri Tsolakoudi, Οι Προκομμένες/οι - Συνταγές