Ριζότο με μανιτάρια

 

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά:
500 γρ. μανιτάρια λευκά
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
150 γρ. ρύζι αρμπόριο
50 ml κόκκινο κρασί
1 ζωμό λαχανικών
1 λίτρο νερό ζεστό
50 γρ. βούτυρο παγωμένο
150 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Παίρνουμε μία πλατιά κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, κόβουμε τα μανιτάρια σε ακανόνιστα κομμάτια και τα προσθέτουμε μέσα μαζί με το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τα μανιτάρια όλη τους την υγρασία.
Προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, το ρύζι και σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί.
Σβήνουμε με το κρασί μας και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε των ζωμό μας, το νερό σταδιακά σε δόσεις και ανακατεύουμε παράλληλα προσέχοντας να μην κολλάει το ρύζι στα τοιχώματα.
Μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλο το νερό καθώς παίζει ρόλο πόση υγρασία χάσανε πριν τα μανιτάρια.
Μόλις δούμε ότι το ρύζι είναι έτοιμο, αφαιρούμε από την φωτιά, προσθέτουμε μέσα το βούτυρο, την γραβιέρα ή την παρμεζάνα, αλατοπίπερο άμα χρειάζεται, ανακατεύουμε και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.

Tips:
Παραδοσιακά τον ριζότο γίνεται με παρμεζάνα αλλά προσωπικά το προτιμώ με γραβιέρα.
Για να ελέγξετε άμα είναι έτοιμο το ρύζι μπορείτε να πάρετε έναν κόκκο, να τον σπάσετε και άμα υπάρχουν δύο μικρά λευκά σημάδια πάνω σημαίνει πως είναι έτοιμο, άμα έχει παραπάνω θέλει και άλλο.
Χρησιμοποιούμε απαραίτητα βούτυρο για να δέσει, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο όπως μαργαρίνη.


Credits: