Βελουτέ σούπα με πατάτα, πράσο και μπέικον



ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ, ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ

Υλικά:
Για την σούπα:
2 μεσαία κρεμμύδια
3 πράσα, το λευκό κομμάτι
1 μεσαίο καρότο
80-120 γρ. κομμάτι μπέικον
4-5 μεσαίες πατάτες
40 ml λευκό κρασί
2 ζωμούς λαχανικών
1,5 λίτρο νερό
200 ml κρέμα γάλακτος
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι

Για το σερβίρισμα:
4 φέτες μπέικον
120 γρ τριμμένη φρυγανιά
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Για την σούπα:
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7 στα 9) και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το προσθέτουμε μέσα
Συνεχίζουμε κόβοντας τα πράσα, το καρότο, το μπέικον και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι και πιπέρι
Αφήνουμε 4-5 λεπτά να καραμελώσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε τις πατάτες, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ
Βάζουμε στην κατσαρόλα τους ζωμούς, το νερό, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, θυμάρι κλείνουμε με το καπάκι και μόλις πάρει μία βράσει βάζουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή (4 στα 9) και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά
Μετά τα 20 λεπτά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφού πάρει πάλι μια βράση συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά με κλειστό καπάκι
Σβήνουμε την φωτιά και με ένα ράβδο-μπλέντερ πολτοποιούμε την σούπα μας ώστε να γίνει βελουτέ
Άμα είναι πολύ πηχτή η σούπα προσθέτουμε βραστό νερό για να την φέρουμε στην σύσταση που θέλουμε και δοκιμάζουμε άμα χρειάζεται αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή μπούκοβο
Για το σερβίρισμα:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μπέικον ψιλοκομμένο με 1 κ.γ. ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7 στα 9) ψήνουμε για 1-2 λεπτά
Προσθέτουμε την φρυγανιά, θυμάρι, ελάχιστον αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η φρυγανιά, περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κολλήσει
Σε ένα μπολ βάζουμε την σούπα μας, ρίχνουμε λίγο από το μείγμα φρυγανιά-μπέικον, ελάχιστον ελαιόλαδο, πιπέρι και σερβίρουμε
Tips:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φέτες μπέικον άμα δεν έχουμε κομμάτι
Μπορούμε να περάσουμε την σούπα από σήτα για πιο βελούδινη υφή, απλώς πρέπει να επιμείνουμε αρκετά
Στο μείγμα φρυγανιά-μπέικον για πιο τραγανή υφή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο αντί για ελαιόλαδο το οποίο βάζουμε πριν ρίξουμε το μπέικον για να λιώσει και ψήνουμε σε πιο χαμηλή φωτιά, 4 στα 9 για παράδειγμα


Credits: