Μπακλαβάς με ελαιόλαδο, νηστίσιμος



ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ

Υλικά
2 πακέτα φύλλο
2 κούπες λάδι χλιαρό
4 κούπες αμύγδαλα ψιλοτριμμενα
2 κούπες καρύδια ψιλοτριμμενα
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
Μισή κούπα ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα,
μισή κ.γ. γαρίφαλο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

Σιρόπι:
3 ποτήρια νερό, 
4 ποτήρια ζάχαρη, 
1 ξύλο κανέλα,
1 φλούδα πορτοκαλιού 
Tο βράζω 3 λεπτά και όταν το κατεβάζω ρίχνω 3 κ.σ. μέλι.

Ανακατεύω όλα τα υλικά. 
Σε ένα ταψί βαθύ φούρνου λαδώνω και στρώνω 4 φύλλα λαδωμένα.
Πασπαλίζω με μια λεπτή στρώση από το μείγμα, βάζω 3 φύλλα πάλι γέμιση και συνεχίζω μέχρι να τελειώσει το μείγμα και να μείνουν 5 φύλλα για από πάνω.
Χαράζω σε κομμάτια, καρφώνω από 1 γαρίφαλο στο κέντρο κάθε κομματιού., ραντίζω την επιφάνεια με νερό και ψήνω στους 150 για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Όταν βγει το γλυκό το περιχύνουμε με χλιαρό σιρόπι.
Εμένα μου αρέσει πολύ αυτός ο μπακλαβάς παρόλο που δεν έχει το άρωμα του βουτύρου είναι γευστικός και δεν πανιάζει.



Credits:
Φωτεινή Παρασκευοπουλου
Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)