Κολοκυθόπιτα



ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Για το φύλλο τύπου σφολιατα
680 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 Σουρωτή( αναψυκτικό)
1 άσπραδι
2 κ. σούπας ξύδι
1 κ. γλ. αλάτι
2 κ. σούπας σπορέλαιο
σπορέλαιο και φυτίνη για το ταψί και τα φύλλα
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλεύρι, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μια τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι, το σπορέλαιο, το ξύδι και τη σουρωτή και ζυμώνουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μία μέτρια εύπλαστη ζύμη. Αφού την ετοιμάσουμε (μπαλίτσα) την αφήνουμε μισή ώρα σε λεκάνη να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια. Τα ανοίγουμε σε μέγεθος πιάτου, παίρνουμε δύο τα αλείφουμε με φυτινη , βάζουμε το ένα κάτω και με το δεύτερο το σκεπάζουμε. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης, ώστε να καταλήξουμε να έχουμε 10 μικρά φύλα ζύμης σε σχήμα πιάτου.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να το κάνουμε από το προηγούμενο βράδυ και να την έχουμε στο ψυγείο.
Παιρνουμε τη μια δεκάδα φυλλα και ανοιγουμε φυλλο .
Δε τυλίγουμε στον πλαστη. Ρολαρουνε μια απο την πάνω πλευρά και μια από την πλαϊνή και ανοίγει πολύ εύκολα!!
Ανοίγουμε το κάθε φύλλο ζύμης (ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω και κάτω από το φύλλο και το ανοίγουμε με λεπτό πλάστη).

Γέμιση:
Μια κολοκύθα που την εξυσα με το κουτάλι ,έριξα αλάτι, άφησα 1 ώρα και την εστιψα καλά.
Σωταρισα 1 κρεμμύδι και 2 πράσα ,3 κούπες κολοκύθι ,να πει τα υγρά, κατεβάζω απο τη φωτιά αφήνω να κρυώσει, προσθέτω + 400γρ φέτα + 4 αυγά + λίγο άνηθο, λίγο δυοσμο ξερό, πιπέρι 4 κουταλιές σούπας τραχανα ( αν δεν έχετε τραχανα βάλτε ρύζι εγώ ρύζι βαζω) 2 κούπες γάλα.
1 φύλλο κάτω, γέμιση, 1 φύλλο πάνω χάραζω και λαδωνω. Ψηνω Στην προτελευταία σχάρα αντίσταση στους 180 για 45 λεπτά !!!



Credits:
Φωτεινή Παρασκευοπουλου
Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)