Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο σφολιάτας

Ψημένη κολοκυθόπιτα στο ταψί

Πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας, φέτα, πράσα και μυρωδικά. Τραγανή, αρωματική και ιδανική για όλες τις εποχές.


Υλικά

Για το φύλλο τύπου σφολιάτας:

  • 680 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αναψυκτικό τύπου Σουρωτή (ανθρακούχο νερό)
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο
  • Σπορέλαιο και φυτίνη (ή βούτυρο) για τα φύλλα και το ταψί
  • Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 1 κολοκύθα (την καθαρίζουμε με κουτάλι, την αλατίζουμε, την αφήνουμε 1 ώρα και την στύβουμε καλά) (χρησιμοποιούμε στην πίτα 3 κούπες)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα, σε ροδέλες
  • 3 φλιτζάνια τριμμένο κολοκύθι
  • 400 γρ. φέτα
  • 4 αυγά
  • 4 κ.σ. τραχανά (ή 4 κ.σ. ρύζι)
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Λίγο ξερό δυόσμο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε από τη ζύμη. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και σχηματίζουμε ένα "κρατήρα" στη μέση. Εκεί προσθέτουμε το αλάτι, το σπορέλαιο, το ξύδι, το ασπράδι και τη Σουρωτή. 
  2. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματίσουμε μια μαλακή, μέτριας ελαστικότητας ζύμη. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. 
  3. Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 20 ίσα μπαλάκια.
  4. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μέγεθος πιάτου. Παίρνουμε ανά δύο, αλείφουμε το πρώτο με Φυτίνη, τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο και τα ενώνουμε απαλά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα ζυμαράκια, ώστε να καταλήξουμε με 10 "ζευγάρια" φύλλων.
  5. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα καλύψουμε καλά και να τα βάλουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.
  6. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε την πίτα, παίρνουμε ένα ζευγάρι φύλλων και το ανοίγουμε με πλάστη, ρίχνοντας λίγο αλεύρι πάνω και κάτω για να μην κολλάει. Δουλεύουμε κυκλικά – η τεχνική είναι να ρολάρουμε τη ζύμη απαλά πρώτα από την πάνω πλευρά και μετά από την πλάγια. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ομοιόμορφα και εύκολα, χωρίς να σκίζεται.
  7. Προχωράμε στη γέμιση. Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. 
  8. Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά του.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 
  10. Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ή θρυμματισμένη φέτα, τα αυγά, το γάλα, τον τραχανά (ή το ρύζι), τον άνηθο, τον δυόσμο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  11. Αλείφουμε ένα ταψί με Φυτίνη ή σπορέλαιο. 
  12. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο, φροντίζοντας να καλύψει και τα τοιχώματα. 
  13. Αδειάζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. 
  14. Σκεπάζουμε με δεύτερο φύλλο, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.
  15. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι ή λιωμένη Φυτίνη.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να τραγανίσει το φύλλο.

Κολοκυθόπιτα στο ταψί πριν μπει στον φούρνοΚομμάτι κολοκυθόπιτας στο πιάτο

Δημιουργός συνταγής: Φωτεινή Παρασκευοπουλου