
Υλικά
- 1/2 κιλό γίγαντες
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι
- λίγο λάδι
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- σπανάκι, πλυμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
- ντομάτα (φρέσκια και πελτέ)
- ντοματίνια κομμένα στην μέση
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο μπούκοβο
- στη μύτη του κουταλιού ζάχαρη
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 καρότα σε ροδέλες
- χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση
- Από το προηγούμενο βράδυ αφού έχουμε πλύνει καλά τους γίγαντες, τους βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με νερό να μουλιάσουν.
- Την επόμενη μέρα τους σουρώνουμε, ξεπλένουμε και τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Χύνουμε το νεράκι και αφού βάλουμε νέο, τους βράζουμε για 1 - 1,5 ώρα με ένα φύλλο δάφνης.
- Περιμένουμε να αρχίσουν να μαλακώνουν. Λίγο πριν τους βγάλουμε ρίχνουμε αλάτι.
- Κρατάμε λίγο από το ζουμάκι τους.
- Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), το σκόρδο και το πράσο ψιλοκομμένα για 3 λεπτά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, αφού πρώτα το έχουμε πλύνει πολύ καλά και το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε ντομάτα (φρέσκια και πελτέ), ντοματίνια κομμένα στην μέση, αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο και στη μύτη του κουταλιού ζάχαρη.
- Αφήνουμε την σάλτσα μας να πάρει μια βράση και προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο, το τριμμένο καρότο και τα καρότα σε ροδέλες.
- Μόλις δέσει η σάλτσα ρίχνουμε το χυμό μισού λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τους γίγαντες στο ταψί, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Όχι με κουτάλα, αλλά κουνάμε ελαφρώς το ταψί για να πάει παντού η σάλτσα.
- Ρίχνουμε λίγο από το ζουμί που έχουμε κρατήσει και ξανακουνάμε.
- Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° στον αέρα.
- Όταν περάσει ένα μισάωρο βγάζουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και τους ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
- Θέλουμε οι γίγαντες να έχουν μαλακώσει και η σάλτσα μας να έχει μελώσει.
Δημιουργός συνταγής: Ανδριάνα Μεϊντανά