Γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο

Φασόλια γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Υλικά

  • 1/2 κιλό γίγαντες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • λίγο λάδι
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • σπανάκι, πλυμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ντομάτα (φρέσκια και πελτέ)
  • ντοματίνια κομμένα στην μέση
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο μπούκοβο
  • στη μύτη του κουταλιού ζάχαρη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • χυμός μισού λεμονιού


Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ αφού έχουμε πλύνει καλά τους γίγαντες, τους βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με νερό να μουλιάσουν.
  2. Την επόμενη μέρα τους σουρώνουμε, ξεπλένουμε και τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  3. Χύνουμε το νεράκι και αφού βάλουμε νέο, τους βράζουμε για 1 - 1,5 ώρα με ένα φύλλο δάφνης.
  4. Περιμένουμε να αρχίσουν να μαλακώνουν. Λίγο πριν τους βγάλουμε ρίχνουμε αλάτι. 
  5. Κρατάμε λίγο από το ζουμάκι τους.
  6. Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), το σκόρδο και το πράσο ψιλοκομμένα για 3 λεπτά.
  7. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, αφού πρώτα το έχουμε πλύνει πολύ καλά και το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  8. Στην συνέχεια ρίχνουμε ντομάτα (φρέσκια και πελτέ), ντοματίνια κομμένα στην μέση, αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο και στη μύτη του κουταλιού ζάχαρη.
  9. Αφήνουμε την σάλτσα μας να πάρει μια βράση και προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο, το τριμμένο  καρότο και τα καρότα σε ροδέλες.
  10. Μόλις δέσει η σάλτσα ρίχνουμε το χυμό μισού λεμονιού και ανακατεύουμε.
  11. Βάζουμε τους γίγαντες στο ταψί, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Όχι με κουτάλα, αλλά κουνάμε ελαφρώς το ταψί για να πάει παντού η σάλτσα.
  12. Ρίχνουμε λίγο από το ζουμί που έχουμε κρατήσει και ξανακουνάμε.
  13. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° στον αέρα. 
  14. Όταν περάσει ένα μισάωρο βγάζουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και τους ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
  15. Θέλουμε οι γίγαντες να έχουν μαλακώσει και η σάλτσα μας να έχει μελώσει.

ΠΗΓΗ: Ανδριάνα Μεϊντανά, ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget