Πένες στο φούρνο με τυρί, αλλαντικά και κρέμα γάλακτος – εύκολη συνταγή

Πένες φούρνου με τυρί, μπέικον και ζαμπόν σε πυρέξ, με λιωμένο τυρί και τραγανή κρούστα.
Απλό, χορταστικό και ζουμερό φαγητό φούρνου που αρέσει σε όλους – μικρούς και μεγάλους!
Αν σας αρέσουν οι πένες φούρνου αλλά θέλετε μια πιο πλούσια και comfort food εκδοχή με κρέμα μπεσαμέλ, ρίξτε μια ματιά και σε αυτήν εδώ: Πένες φούρνου με μπεσαμέλ και τυριά – από τις πιο αγαπημένες της σελίδας.

Υλικά

  • 1 πακέτο πένες 
  • 100 γρ. ζαμπόν
  • 100 γρ. μπέικον
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά, αλλά κάνει τη διαφορά)
  • 200–250 γρ. τυρί τριμμένο (γκούντα, ένταμ, ρεγκάτο ή ό,τι έχουμε)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  2. Βράζουμε τις πένες μας σε αλατισμένο νερό για περίπου 7 λεπτά – τις θέλουμε al dente γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται στον φούρνο. Τις στραγγίζουμε καλά.
  3. Εν τω μεταξύ, έχουμε κόψει το ζαμπόν και το μπέικον σε μικρά κομμάτια. Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, μπορούμε αν θέλουμε να σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά ώστε να βγάλει λίπος και να γίνει πιο τραγανό.
  4. Σε ένα μεγάλο πυρέξ, ρίχνουμε τις στραγγισμένες πένες, προσθέτουμε το ζαμπόν και το μπέικον, και ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλάνε.
  5. Σε ένα μπολ ή στο multi, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και λίγο μοσχοκάρυδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα μακαρόνια και ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε ελαφρώς για να πάει παντού.
  6. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια. Αν θέλουμε, μπορούμε να το βάλουμε 2-3 λεπτά στο γκριλ στο τέλος για να γίνει πιο τραγανό από πάνω.
  7. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό και λαχταριστό!

Προτάσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

  • Αντί για ζαμπόν/μπέικον, μπορούμε να βάλουμε γαλοπούλα, λουκάνικο ή και κοτόπουλο ψητό.
  • Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, προσθέτουμε λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή λίγη φέτα.
  • Για πιο ανάλαφρη εκδοχή, χρησιμοποιούμε light κρέμα γάλακτος ή ακόμα και στραγγιστό γιαούρτι αραιωμένο με γάλα.

Δημιουργός συνταγής: Ανδριάνα Μεϊντανά