Τσουρέκια

Πασχαλινά Τσουρέκια

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Υπέροχα τσουρέκια που πετυχαίνουν πάντα!!

Υλικά

  • 1 αυγό
  • 1 ποτήρι νερού γάλα φρέσκο, ζεστό
  • 1 ποτήρι νερού νερό, ζεστό
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • μισό ποτήρι νερού σπορέλαιο
  • μισό ποτήρι νερού λιωμένο βούτυρο
  • 4 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
  • μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σκόνη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια και ίσως παραπάνω


Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μπολ το νερό με το γάλα, τη ζάχαρη και τις μαγιές και ανακατεύουμε με σύρμα.
  2. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το βούτυρο, τα μυρωδικά, το αυγό και το αλάτι και ανακατεύουμε με σύρμα.
  3. Ρίχνουμε 3 ποτήρια νερού αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  4. Τέλος ρίχνουμε σιγά - σιγά αλεύρι και ζυμώνουμε.
  5. Σκεπάζουμε την ζύμη για 1 ώρα.
  6. Στη συνέχεια την μεταφέρουμε στον πάγκο μας, την κόβουμε σε κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  7. Τις σκεπάζουμε για 30 λεπτά.
  8. Στη συνέχεια πλάθουμε την κάθε μπάλα ζύμης σε κορδόνια, φτιάχνουμε τις πλεξούδες και τοποθετούμε στο ταψί.
  9. Τα σκεπάζουμε για 20 λεπτά.
  10. Τέλος αλείφουμε με κρόκο αυγού και ρίχνουμε σουσάμι.
  11. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, ίσως και παραπάνω ανάλογα τον φούρνο. 
  12. Το μυστικό του φουσκώματος είναι: Σωστή ζεστή ζύμη και όσο πιο πολύ αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν γίνονται καλύτερα!