
ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ
Ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό που θυμίζει καρυδόπιτα!
Υλικά
- 8 αυγά
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 300 ml γάλα
- 300 ml σπορέλαιο
- 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 600 γρ. αλεύρι Φαρινάπ κοσκινισμένο
- 6 κουταλιές της σούπας κακάο
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 κούπα σκόνη καρύδια (ή χοντροκομμένα)
Σιρόπι (Βράζουμε για 6 λεπτά)
- 3 κούπες ζάχαρη
- 3 κούπες νερό
- 1/2 φρέσκο λεμόνι, το χυμό του
Γλάσο
- 500 γρ. άχνη ζάχαρη
- σταγόνες κρύο νερό
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αφρατέψουν και να ασπρίσουν, να στέκονται.
- Ρίχνουμε το γάλα, το σπορέλαιο και το κονιάκ και τα χτυπάμε 2 λεπτά.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το Φαρινάπ κοσκινισμένο, το κακάο, τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα καρύδια και ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά να μην βγει ο αέρας.
- Τοποθετούμε το μείγμα σε ταψί 30Χ25 με λαδόκολλα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά με σβησμένο φούρνο.
- Ελέγχουμε με ξυλάκι από σουβλάκι εάν ψήθηκε.
- Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 10 λεπτά και σιροπιάζουμε πάρα πολύ σιγά με κουτάλι το γλυκό, με ΚΡΥΟ σιρόπι.
Γλάσο:
- Βάζουμε στο μπολ 500 γραμμάρια άχνη ζάχαρη και ρίχνοντας σταγόνες νερό ανακατεύουμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Τέλος το ρίχνουμε πάνω στο γλυκό.
- Μπορούμε να κάνουμε και γλάσο σοκολάτας!!