Σύκο γλυκό του κουταλιού

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού

ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Από τα αγαπημένα γλυκά της γιαγιάς μου, που το έφτιαχνε πάντα κάθε Μάη...
Κουταλιές γεμάτες αγνή, φρουτενια γεύση αλλά και άρωμα, που συνδυάζεται άψογα με καφέ, γιαούρτι, κρέμα η παγωτό, αλλά και σαν γαρνιτούρα σε τούρτες, η γέμιση για κέικ.
Είναι διαχρονικό, νοστιμότατο, υγιεινό οικονομικο γλυκό!!!
Βέβαια το συγκεκριμένο γλυκό συκαλακι είναι ένα από τα μπελαλιδικα…  αλλά χαλάλι του, αξίζει τον κόπο!


Υλικά

  • 1 κιλό σύκα (25 - 30) κομμάτια περίπου
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 2 λεμόνια
  • 1 βανίλια (η αρμπαρόριζα)


Εκτέλεση

  1. Αρχικά πλένουμε τα σύκα πολύ καλά, ώστε αν έχει σταξει γάλα να το απομακρύνουμε.
  2. Αφού τα πλένουμε καλά, με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο το κοτσάνι τούς.
  3. Στη συνέχεια με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τρυπάμε το σύκο, από κάτω προς τα επάνω, αυτό το κάνουμε ώστε να μπορέσει το σιρόπι να περάσει στο εσωτερικό του κατά το βράσιμο.
  4. Στη συνέχεια βάζουμε τα σύκα σε μια λεκάνη με νερό και το χυμό ενός λεμονιού για 2 ώρες για να κρατήσουν το χρώμα τούς.
  5. Βάζουμε τα σύκα στην κατσαρόλα και τα βράζουμε 3 φορές, πετώντας κάθε φορά το νερό τους.
  6. Τα περνάμε από το τρυπητό και σουρώνουμε καλά.
  7. Ετοιμάζουμε το σιρόπι... Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά λίγο να δέσει.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το σιρόπι και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα σύκα.
  9. Βράζουμε για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει πολύ καλά.
  10. Τέλος τοποθετούμε το γλυκό στα βάζα, αναποδογυρίζουμε τα βάζα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.


Δημιουργός συνταγής: Κυριακή Συμεωνίδου

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget