Ψωμί γάστρας

Πολύ εύκολο και αφράτο ψωμάκι γάστρας!!

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 650 - 680 ml νερό χλιαρό

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
  2. Τοποθετούμε το γάντζο και ρίχνουμε λίγο - λίγο το νερό μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μεγάλο μπολ, την καλύπτουμε καλά και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς.
  5. Βάζουμε μέσα τη γάστρα μας να κάψει καλά. 
  6. Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε 2 με 3 λεπτά ίσα να φύγει αν έχει μείνει κάποια υγρασία.
  7. Σχηματίζουμε ένα ή δύο καρβελακια, τα τοποθετούμε στη καυτή γάστρα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 220 βαθμούς.
  8. Δεν ανοίγουμε καθολου τον φούρνο ενδιαμεσα.
  9. Στα 45 λεπτά, βγάζουμε το καπάκι, θα έχει πάρει ήδη χρώμα το ψωμάκι, και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά χωρίς καπάκι στους 220 βαθμούς για να κάνει ωραία κρούστα.
  10. Αν θέλετε το ζυμώνετε στο χέρι.

Δημιουργός συνταγής: Elena Psillia