Αφράτα κεφτεδάκια με πλούσια σάλτσα ντομάτας, πατάτες και καρότα. Ένα μαμαδίστικο φαγητό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, ιδανικό για βούτες με φρέσκο ψωμί!
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:
- 750-800 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 φέτες ψωμί, μουλιασμένες και στυμμένες
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Για τη σάλτσα:
- 4 καρότα, κομμένα σε μπαστούνια
- 3 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 κουτί (400 γρ.) χυμός ντομάτας
- ½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- ½ ποτηράκι λευκό κρασί
- 5-6 πράσινες ελιές
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το ξίδι, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρώς σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας.
- Συμπληρώνουμε με λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, τα δαφνόφυλλα και το υπόλοιπο λάδι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα και να δέσει η σάλτσα.
- Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τις ελιές, διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ρίχνουμε λίγη ρίγανη.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά και σερβίρουμε χλιαρό.
Οι ελιές του προσθέτουν υπέροχη πικάντικη γεύση και υπέροχο άρωμα. Μην βάλετε περισσότερες όμως