
ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Αφράτο παντεσπάνι, πλούσια κρέμα με καραμελωμένο ζαχαρούχο και επικάλυψη σοκολάτας. Ένα γλυκό που θυμίζει πάστα ζαχαροπλαστείου, φτιαγμένο εύκολα στο σπίτι!
Υλικά
Για το παντεσπάνι:- 9 αυγά
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 ποτήρια φαρινάπ
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 8 κ.σ. νερό
- 4 κ.σ. κακάο
Για το σιρόπι:
- 2 ½ ποτήρια νερό
- 2 ½ ποτήρια ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 βανίλια
Για την κρέμα:
- 2 συσκευασίες φυτική σαντιγί (μεταλλικό κουτί Γιώτης)
- 2 κουτιά καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
Για τη διακόσμηση:
- Τριμμένη κουβερτούρα
- 2-3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και τη βανίλια για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το νερό, τις βανίλιες, το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Κοσκινίζουμε το φαρινάπ με το μπέικιν και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα.
- Τέλος, ενσωματώνουμε απαλά τη μαρέγκα με σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×35 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Κόβουμε το παντεσπάνι σε δύο ισόπαχα κομμάτια.
- Σιροπιάζουμε το πρώτο κομμάτι με το μισό σιρόπι.
- Χτυπάμε τη φυτική σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Προσθέτουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα.
- Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι και σιροπιάζουμε ξανά.
- Καλύπτουμε όλο το γλυκό με την υπόλοιπη κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγη πραλίνα φουντουκιού από πάνω.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε.
