Πάστα ταψιού με σοκολάτα και καραμέλα

Σοκολατένια πάστα ταψιού με καραμέλα και σαντιγί

ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ


Αφράτο παντεσπάνι, πλούσια κρέμα με καραμελωμένο ζαχαρούχο και επικάλυψη σοκολάτας. Ένα γλυκό που θυμίζει πάστα ζαχαροπλαστείου, φτιαγμένο εύκολα στο σπίτι!


Υλικά

Για το παντεσπάνι:
  • 9 αυγά
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 ποτήρια φαρινάπ
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 8 κ.σ. νερό
  • 4 κ.σ. κακάο

Για το σιρόπι:
  • 2 ½ ποτήρια νερό
  • 2 ½ ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 βανίλια

Για την κρέμα:
  • 2 συσκευασίες φυτική σαντιγί (μεταλλικό κουτί Γιώτης)
  • 2 κουτιά καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα

Για τη διακόσμηση:
  • Τριμμένη κουβερτούρα
  • 2-3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)


Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και τη βανίλια για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. 
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. 
  4. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. 
  5. Προσθέτουμε το νερό, τις βανίλιες, το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
  6. Κοσκινίζουμε το φαρινάπ με το μπέικιν και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα. 
  7. Τέλος, ενσωματώνουμε απαλά τη μαρέγκα με σπάτουλα.
  8. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×35 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. 
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά. 
  10. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  11. Κόβουμε το παντεσπάνι σε δύο ισόπαχα κομμάτια. 
  12. Σιροπιάζουμε το πρώτο κομμάτι με το μισό σιρόπι.
  13. Χτυπάμε τη φυτική σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 
  14. Προσθέτουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα.
  15. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι. 
  16. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι και σιροπιάζουμε ξανά. 
  17. Καλύπτουμε όλο το γλυκό με την υπόλοιπη κρέμα.
  18. Πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγη πραλίνα φουντουκιού από πάνω.
  19. Αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε.


Δημιουργός συνταγής: Ελενη Τσιουκανη

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget