Μπριάμ

Μπριάμ φούρνου – αρωματικό και μελωμένο!
Λαχταριστό, μελωμένο μπριάμ, γεμάτο χρώματα και αρώματα! Ένα κλασικό φαγητό με λαχανικά που λιώνουν στο στόμα, δεμένα με το άρωμα του ελαιολάδου, των μυρωδικών και της ντομάτας.
Αν αγαπάτε τα παραδοσιακά λαδερά, δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα φασολάκια λαδερά με πατάτα και ντομάτα – είναι το άλλο καλοκαιρινό αγαπημένο που τρώγεται και ζεστό και κρύο!

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες, πλυμένες και χοντροκομμένες 
  • 2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε λωρίδες 
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λωρίδες 
  • 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες 
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες 
  • 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους ή φέτες 
  • 2 ντομάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 
  • 1 μικρό κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (Pummaro) 
  • μαύρο πιπέρι 
  • 1 κ.σ.νοστιμιά της Κνορ (προαιρετικά)
  • λίγη ρίγανη 
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο 
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ή απευθείας σε ένα ταψί, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά: τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τις ντομάτες. 
  3. Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το μαύρο πιπέρι, το μείγμα μπαχαρικών (αν χρησιμοποιούμε), τη ρίγανη, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. 
  4. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά με τα μυρωδικά και τη σάλτσα. 
  5. Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να μελώσουν, αφήνοντας μόνο το λαδάκι τους. 
  6. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, συνοδεύοντας με φέτα και ψωμί για βούτες!

Απολαμβάνουμε ένα απλό, αλλά πεντανόστιμο λαδερό φαγητό γεμάτο μεσογειακά αρώματα!


Δημιουργός συνταγής: ArtemisTaia Arampatzi